Betent og sprukken analkjertel

Analsekkene, kan bli fulle, betente og i noen tilfeller sprekke. Typiske tegn eier kan observere er vond lukt, at hunden aker på rumpen, slikker seg bak, blir nedstemt, og noen ganger grisete i pelsen rundt anus. Her er alt du trenger å vite om analsekker og analkjertler.

Hva er analkjertel og analsekk?
Alle hunder har to analsekker som sitter på hver sin side av anus. Analsekkene inneholder et luktsekret og skal tømme seg inn i endetarmen når hunden gjør fra seg. Analsekker omtales ofte feilaktig som analkjertler. På innsiden av analsekkene sitter det små analkjertler som produserer luktsekretet. Sekretet lagres i analsekkene.

Hvor er analsekkene?
De to analsekkene sitter på hver sin side, rett på undersiden av anus. Analkjertlene sitter på veggene på innsiden av analsekkene.

Hvor store er analsekkene?
Når analsekkene er fylt, varierer størrelsen fra en ert til en drue avhengig av størrelsen på hunden.

Hvorfor har hunder analsekker og analkjertler?
Når hunden gjør fra seg tømmes luktsekretet fra analsekkene ut i endetarmen og luktsetter avføringen. Hunden bruker dette for å markere sitt territorium og kommunisere via lukt med andre hunder. Blant annet kan hunder avgjøre o de har møtt hverandre før, om de liker hverandre, mm. basert på lukten fra analsekkene.

Hvordan tømmer analsekkene seg?
Analsekkene tømmer seg når avføringen presser på dem i forbindelse med at hunden gjør fra seg.

Hvorfor tømmer ikke alltid analsekkene seg?
En del hunder er født med trange utførselsganger fra analsekkene slik at de lett kan tette seg. Dersom hunden har diaré eller forstoppelse slik at avføringen ikke presser på analsekkene, kan de også bli fulle.

Hvorfor får hunder analsekkbetennelse?
Hvis analsekkene ikke tømmer seg kan de bli betente. I noen tilfeller kan betennelsen bli så ille at analsekken sprekker. Da vil det bli et hull/fistel i huden litt på siden under anus som det kommer puss ut av.

Hvordan vet jeg om hunden har fulle analsekker eller analsekkbetennelse?
Tegnene på fulle analsekker og evt. analsekkbetennelse kan variere. De vanligste er:

- Aker seg på rumpen
- Slikker seg bak
- Vond lukt
- Rød i huden rundt anus og på undersiden av halen
- Tilgriset i pelsen rundt anus
- Hull/fistel i huden på siden av anus
- Hevelse på en eller begge sider av anus
- Smerter/problemer med å gjøre fra seg
- Redd for berøring på bakparten
- Blod i avføringen
- Nedstemt

Hos en del hunder merker ikke eier noe annet enn at hunden “ikke er helt seg selv”.

Bildet viser pelsen rundt anus hos hund med sprukken analsekk.

Etter barbering og vask ser man tydelig et hull i huden (fistel) der analsekkene er sprukket.

Hvilke hunder kan få fulle analsekker og analsekkbetennelse?
Dette kan skje alle hunderaser, men miniatyr- og smårasene er sterkt overerepresenterte. Eksempler på raser som ofte rammes er pomeranian, chihuahua, yorkshire terrier, malteser, bichon frisé, puddel, cavalier king charles spaniel, m.fl.

Kan jeg tømme analsekkene selv?
En del eiere greier å tømme analsekkene selv. Det er viktig at man får grundig opplæring av veterinær før man evt. gjør dette selv. Dersom analsekkene har blitt betente må hunden til veterinær, da er det ikke tilstrekkelig at eier tømmer selv.

Hvor ofte må analsekker tømmes?
Hos en del hunder trenger man aldri å tømme analsekkene, de tømmer seg selv slik de skal. Hos hunder som sliter med at analsekkene fyller seg, må de som regel tømmes et sted mellom én gang i måneden og hver sjette måned.

Hvordan behandles analsekkbetennelse?
Dersom analsekkene kun er fulle holder det å tømme dem. Noen eiere får det til selv etter opplæring av veterinær, men de aller fleste oppsøker veterinær for å gjøre dette. Hvis det har blitt betennelse må hunden behandles hos veterinær. Som regel må analsekken skylles og ofte trenger hunden også antibiotika. De aller fleste blir helt friske igjen ganske raskt med behandling, men det er viktig å følge med på tegnene for fulle analsekker for å unngå at det blir betennelse igjen.

DEL
Forrige artikkelHunder kan også ha tannpine