[bt_bb_section layout=»boxed_1200″ lazy_load=»yes» show_video_on_mobile=»»][bt_bb_row][bt_bb_column lazy_load=»yes» shape=»inherit» border=»» width=»1/1″][bt_bb_text]

Definisjon og årsak
Et mer norsk ord for abscess er verkebyll. Dette er en avgrenset betennelse som danner et hulrom fylt av puss/verk. Dette pusset består av hvite blodceller, bakterier og vevsrester. Som regel skyldes de en bakteriell infeksjon, men også infeksjoner med sopp eller amøber (encellede parasitter) kan danne abscesser. Hos hund er bakterier som Staphylococcus intermedius eller Pasteurella multocida ofte sett i forbindelse med abscesser. Abscesser kan oppstå i alle vev i kroppen, men sees hyppigst i huden. Ofte oppstår de som følge av en skade med påfølgende infeksjon som f. eks ved stikksår, bittskader, mm.

Symptomer
– Kuler eller hevelser i huden som er ømme ved berøring
– Kuler eller sår i huden det kommer verk/puss ut av
– Vond lukt
– Ved systemisk infeksjon sees feber, påkjent allmenntilstand, mm.

Diagnose
Diagnosen stilles hovedsakelig basert på kliniske symptomer. Det er vanlig at veterinæren tar ut en prøve. I mikroskopet kan man da få et inntrykk av hva slags bakterier abscessen inneholder. For nøyaktig bestemmelse og for å se hvilke antibiotika som virker på bakteriene må prøven sendes til dyrkning på laboratoriet. Dersom hunden er allmennpåkjent, bør det også tas en blodprøve for å se om infeksjonen har spredd seg.

Behandling og prognose
På en avgrenset abscess i huden er det vanligvis tilstrekkelig å tømme denne og behandle med antibiotika. Prognosen på disse er god. Dersom hunden er allmennpåkjent kan bakteriene ha spredd seg med blodet og hunden trenger væskebehandling, overvåkning, mm ved en klinikk. Dette kan være alvorlig. Abscesser i indre organer må ofte fjernes kirurgisk fordi antibiotika ikke kommer til gjennom den tykke veggen rundt abscessen. Prognosen avhenger av hvor abscessen sitter og hva slags bakterier/sopp den inneholder.

[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]