Veterinærdietter

Flere av de store fôrprodusentene, inkludert Royal Canin, har en egen serie med veterinærdietter. Disse fôrene kan øke livskvaliteten og livslengden, samt begrense bruken av medisiner hos hunder med ulike sykdommer og helseplager.

Produktene skal kun brukes i samråd med dyrehelsepersonell. Alle Royal Canins dietter er gode fullfôr der hunden får i seg alle næringsstoffer den har behov for.

Sykdommer og helseplager der veterinærdietter bør brukes
– Overvekt
– Leddproblemer: stivhet og smerter
– Hudproblemer: allergi, kløe, våteksem, ørebetennelse, mm.
– Nyreproblemer
– Leverproblemer
– Urinstein og krystaller
– Mage- og tarmproblemer
– Stress
– Tannstein og tannkjøttsykdommer
– Diabetes
– Hjertesykdom
– Skader og etter operasjon

Overvekt
Overvekt hos hund øker risikoen for flere ulike helseplager. Hunden får økt belastning på ledd, skjelett og hjerte. Hundens velvære og prestasjon blir dårligere. I tillegg øker risikoen for diabetes. Slankefôr selges hos veterinær. Disse er beregnet på vektnedgang og skal brukes til hunden har oppnådd sin idealvekt. Fôrene er tilsatt stoffer som gir økt metthets- og velværefølelse og dermed gjør at hunden tigger mindre.

I dyrebutikker og andre steder de selger hundefôr får man ofte kjøpt lightfôr. Disse er ikke beregnet på vektnedgang, men på vedlikehold av vekt for hunder som legger lett på seg.

Leddproblemer
Ledd- og skjelletproblemer er vanlig hos hund, spesielt hos de eldre. Årsaken til stivhet og leddsmerter kan være for eksempel HD eller forkalkninger. Disse hundene trenger et fôr som gir økt støtte til ledd og bidrar til å virke dempende på betennelser. Til hunder som får diagnosen AD eller HD i ung alder, er det lurt å starte med et leddfôr før hunden utvikler symptomer. Royal Canins leddfôr heter mobility og selges kun via veterinær.

Hudproblemer
Hudproblemer kan skyldes mange ulike årsaker og krever ofte lengre utredning hos veterinær. Ved mistanke om allergi, må man utelukke fôrallergi før man kan gå videre med andre allergitester. Dette gjøres ved hjelp av en såkalt eliminasjonsdiett. Hos veterinær kan du få kjøpt allergifôr som brukes til eliminasjonsdiett. Det er viktig å huske på at de fleste hudproblemer ikke skyldes fôrallergi alene.

Det finnes også fôr som unngår de vanligste råvarene som hunder er allergiske mot, men som ikke kan brukes som eliminasjonsdiett. Disse er tilsatt stoffer som støtter huden og dennes barriere. Slike fôr kan være til stor hjelp for hunder med ulike hudproblemer som ikke skyldes fôrallergi. Eksempler er hunder som sliter mye med ting som ørebetennelser eller våteksem. Søk råd hos din dyreklinikk for å finne ut hva som er riktig fôr til din hund.

Nyreproblemer
Dersom din hund har nyresykdom er det svært viktig med rett diett. Rett fôring for å skåne nyrene virker livsforlengende på nyrepasienter. Nyredietter anbefales ikke brukt til friske hunder, og skal kun brukes i samråd med veterinær.

Leverproblemer
Dersom din hund har leverproblemer er rett fôring ekstremt viktig. Det er svært viktig å skåne leveren så mye som mulig, og her kan man gjøre mye med rett kosthold. Leverdietter er ikke bra for hunder med en normalt fungerende lever, og skal kun brukes i samråd med veterinær.

Urinstein
Det finnes ulike dietter etter hvilken type urinstein din hund har. De vanligste typene urinstein hos hund er struvitt og oksalat. Struvittsteiner kan løses opp ved hjelp av rett ernæring, og rett ernæring kan også være viktig for å forebygge tilbakefall. Oksalatsteiner kan ikke løses opp med ernæring, men riktig diett kan forebygge tilbakefall.

Det finnes også diett for forebygging av mer sjeldne urinsteiner som urat og cystein. Disse pasientene har andre ernæringsbehov enn de som har struvitt og oksalat. Det er derfor viktig at din veterinær undersøker hvilken type urinstein hunden har. Dersom du bruker feil diett for urinstein vil du kunne gjøre vondt, mye verre. Alle Royal Canin sine urinfôr er fullfôr som er tilpasset langtids bruk.

Mage- og tarmproblemer
Her finnes det ulike typer fôr i forhold til årsak på problemet. Noen hunder trenger fôr som skåner magen, noen behøver ekstra fiber, mens andre kan ha behov for et fôr tilpasset fôrallergi.

Ved en vanlig mage/tarm infeksjon med oppkast og/eller diaré er det ikke anbefalt å faste hunden. Ved faste vil hunden tømme all næring ut, uten å få noe tilført. Dette vil føre til lengre restitusjonstid. Ved faste får heller ikke de gode bakteriene som er en del av den normale tarmfloraen næring. Det finnes skånekost for magen, som f.eks. Royal Canin Gastro intestinal. Det er også anbefalt å bruke fôret i tre uker etter sykdom fordi fôret inneholder ekstra “matpakker” for å gjenopprette mage/tarm floraen. Hjemmelagede varianter som kokt ris eller fiskepudding vil ofte være mangelfulle med tanke på næringsstoffene hunden trenger.

Mange hunder med langvarig historie med tidvis eller konstant løs mage og diaré, blir bedre med ekstra fiber. Prøve f.eks. Royal Canin fibre response.

Stress
Royal Canin calm er et fôr som demper stress. Det inneholder naturlige næringsstoffer som demper stress uten at hunden blir trøtt eller sløv.

Tannhelse
For hunder som er mye plaget med tannstein finnes det egne fôr som hjelper med å redusere dannelsen av tannstein og plakk. Disse får du kjøpt hos din dyreklinikk.

Diabetes
Ved diabetes er det hos hund som hos mennesker svært viktig med rett kosthold. Ved diabetes er det svært viktig med veiledning av veterinær.

Hjertesykdom
Ved hjertesykdom er det viktig å gi en best mulig næring til hjertet. Kontakt din dyreklinikk for råd om diett.

Traumer, skader og rekonvalesens
Dersom hunden skulle bli utsatt for slike ting kan det være nyttig for kroppen med økt energi og næringsstoffer for å hjelpe kroppen å bygge seg opp igjen. Søk råd hos din veterinær.