Drektighet hos tispe

Hvor lenge går tispe drektig?
Gjennomsnittlig drektighet hos hund regnes for å være 63 ± 2 dager. Den normale variasjonen er stor, fra 57 – 65 dager og avhenger av mange faktorer som rase, tispens alder, antall fostre, parringstidspunkt, mm. I noen sjeldne tilfeller kan drektigheten vare opptil 70 dager.

Små raser har ofte noe kortere drektighetstid enn de store rasene. Tisper med store kull har gjerne noe kortere drektighetstid enn de med mindre kull. Førstegangsfødende tisper har gjerne noe kortere drektighetstid. Før paring er det viktig å undersøke gjennomsnittlig drektighetstid for den eller de aktuelle rasene som parres.

Befruktningstidspunkt
Det kan være vanskelig å vite når tispen ble befruktet. Tisper kan tillate å bli parret i 2 – 10 dager og sædcellene kan leve opptil 7 dager inne i tispen. Eggløsningen går over tid, alt fra 2 til 72 timer. Etter eggløsningen må eggene modnes før de kan befruktes. 17 – 22 dager etter eggløsningen skjer implantasjonen, dvs. når de befruktede eggene fester seg til livmorveggen.

Fysiske og psykiske endringer under drektighet
Noen tisper endrer ikke oppførsel i det hele tatt, mens andre kan bli roligere, mindre leken og mer kosete. Like etter paring og et par uker fremover er ofte matlysten god. Ca. 3 uker etter eggløsningen fester eggene seg i livmoren. Matlysten er da ofte nedsatt og noen tisper blir også kvalme.

Det er også nokså vanlig med en ny kvalmeperiode ca. 5 uker ut i drektigheten. 4 – 5 uker ut i drektigheten begynner tispen å gå opp i vekt. Normal vektøkning er 15 – 35 % avhengig av rase, antall valper, mm. For matglade raser er det viktig å passe på at tispen ikke blir fet under drektigheten.

Les også: Hvor lenge før fødsel synker kroppstemperaturen hos hund?

Ca. 3 uker etter parring er det normalt at tispen får utflod fra skjeden. Denne kan være klar, gråhvit eller gulaktig, men skal ikke lukte vondt. Dersom det er vond lukt kan det være et tegn på livmorbetennelse og veterinær må kontaktes.

Ca. 5 uker ut i drektigheten har de fleste tisper en klar, litt slimete utflod. Juret forstørres 2 – 3 uker etter parring og brukes som et tidlig tegn på drektighet. Spesielt hos tisper som ikke har hatt valper tidligere kan man se at pattene blir større og får en mørkere rosa farge. De fleste tisper får melk et par dager før fødsel, men alt fra 1 uke før til samme dag som fødselen er normalt. Tisper med innbilt svangerskap kan også få melk i juret.

De siste 4 – 5 dagene før fødsel vil livmoren synke ned slik at buken får pæreform, samt at kjønnsåpningen hovner opp og blir myk.

Graviditetstest
Det er ikke mulig å ta urinprøve slik det gjøres på mennesker for å sjekke om hunden er drektig. Det beste tidspunktet for å undersøke om tispen er drektig er dag 28-30. Det er da mulig å kjenne fosterblærer i buken, ta ultralyd eller blodprøve.

Veterinæren kan kjenne etter fosterblærer i tispens buk fra dag 21. Man kan ta en blodprøve å se etter hormonet relaxin, men nivået av dette begynner ikke å stige før i fjerde uke av drektigheten. Det er derfor vanlig å ta denne blodprøven rundt dag 28 hvis nødvendig.

På dette tidspunktet kan man også ta ultralyd. Med godt ultralydapparat er det mulig å se fostre fra dag 24. Ved dag 45 begynner skjelettet å mineraliseres slik at det blir mulig å ta røntgen for å telle antall fostre. Dette anbefales til tisper der man frykter fødselsproblemer. Pattene blir hovne og rosa 2 – 3 uker ute i drektigheten, dette er tydeligst på tisper som er drektige for første gang.

Les også: normal fødsel hos tispe