AD- og HD-røntgen

Albueleddsdysplasi (AD)
Fellesbetegnelse for flere ulike utviklingsfeil i albuen. Ofte er brusken i albuen involvert. Det kan i noen tilfeller løsne biter av denne som vil lage betennelse og smerter i albuen. Slike løse biter kalles osteochondrose (OCD) og må fjernes kirurgisk. AD er arvelig.

Les mer om AD

Hofteleddsdysplasi (HD)
Hofteleddsdysplasi er en arvelig lidelse der øverste del av lårbenet ikke passer optimalt inn i gropen på bekkenet. Dette vil før til unormal slitasje i leddet slik at hunden på sikt kan få betennelsesreaksjonr, forkalkninger og smerter i hoftene. HD graderes fra A til E der A og B regnes som HD-fri, C svak grad, D moderat grad og E sterk grad av HD.

Les mer om HD

HD- og AD-røntgen

Alder
Hunden må være minst 12 måneder gammel ved HD-røntgen. De største rasene må være minst 18 måneder. Dette gjelder St. Bernhardshund, New Foundlands hund, Leonberger, Grand Danois, Bordeaux Dogge, Bullmastiff, Engelsk Mastiff, Napoliansk Mastiff, Pyrennerhund, Landseer og Maremma.
For AD-røntgen må hunden være minst 12 måneder gammel uansett rase.
Det er ikke ønskelig å vente til hunden er mange år med å ta bildene ettersom den da kan få aldersbetingede forandringer i leddene og gjøre avlesningen vanskeligere.

Hvilke raser bør ta AD-røntgen?
Alle hunder av store raser anbefales å ta AD-røntgen. En del raseklubber krever AD-røntgen før avl for at valpene skal kunne registreres. Dette gjelder for følgende raser: Rottweiler, Leonberger, New Foundlandshund, Berner Sennen, Labrador Retriever, Schäfer, Rhodesian Ridgeback og Chowchow.

Hvilke raser bør ta HD-røntgen?
Alle hunder av store raser anbefales å ta HD-røntgen. En del raseklubber krever HD-røntgen før avl for at valpene skal kunne registreres. Dette gjelder for følgende raser: Rottweiler, Leonberger, New Foundlandshund, St. Bernhardshund, Vorstehund, Irsk setter, Engelsk setter, Gordon setter, Breton, Labrador Retriever, Golden Retriever, Flatcoated retriever, Nova Scotia Duck Tolling Retriever, m. fl.

Krav ved røntgen
Alle hunder må være ID-merket med microchip. Hunden må være sedert (sove) når bildene tas. Dette er fordi hunden ved HD-røntgen må ligge på ryggen, slappe av i muskulaturen og strekkes godt ut for å få riktig posisjon på bildene.

Hvem kan ta bilder og stille diagnose?
Det er kun NKK som kan gi en offisiell HD- eller AD-diagnose i Norge. Alle veterinærer som har tatt kurs for HD-/AD-røntgen kan ta bildene, men bildene sendes til NKKs veterinærer som leser av disse og stiller diagnosen. Dette sikrer en mest mulig rettferdig vurdering og hindrer at veterinærer på klinikken gir uriktig diagnose. Veterinæren som tar bildene har ikke lov til å uttale seg til eier om bildene før NKK har kommet med sin diagnose. For blandingshunder som ikke er registrert i NKK kan klinikkveterinæren uttale seg, men hunden får da ikke en offisiell diagnose. Dette blir ofte misforstått av valpeeiere som kjøper blandingshund.

Hva ser man etter på bildene?
På røntgen av hunder med HD vil man kunne se at øverste del av lårbenet er flatere enn normalt eller at gropen på bekkenet som lårbenet ligger i, ikke er dyp nok.
På AD-bilder ser man etter løse biter av forkalket brusk, løse biter av underarmsbenet (ulna) og hvordan de tre knoklene i albueleddet passer sammen.

A-hofter

D-hofter

D-hofter

Legg merke til at hoftekulen til høyre i bildet passer dårlig inn i bekkenet. Hoftekulen har en avflatning, ikke jevn bue som den skal. I tillegg er det oppklaring av benvevet i bekkenet på denne siden.

Avlesning og priser
Avlesningen tar vanligvis 1 – 3 uker fra bildene tas (opptil 10 virkedager fra NKK mottar bildene). Før man får resultatet må eier betale avlesningsavgiften til NKK. Dette kan gjøres på forhånd under «Min side» på NKKs nettside dersom man ønsker raskt svar. Her finner man også en eiererklæring som skal signeres av eier og tas med til veterinæren, eventuelt kan veterinæren skrive ut denne, men eier må signere. Avgiften er på kr 335,00,- per avlesning dersom man forhåndsbetaler (oppdatert 13.01.2022). Resultatet tilsendes eier i posten, samt registreres på hundens ID-nummer på dyreid.no.

Nye bilder eller anke
Man kan anke resultatet. Bildene vil da sendes til avleserne i de øvrige nordiske landene. Dette resultatet kan ikke ankes. Eier må da betale et gebyr. Dette tilbakebetales dersom diagnosen endres. Det er også mulig å få en ny vurdering ved å sende inn nye bilder. Det må da gå minst 6 måneder mellom fotograferingene.

Forsikringsselskaper
Flere forsikringsselskaper krever at valpens foreldre, eller hunden selv ved røntging er AD-/HD-fri for at AD eller HD skal dekkes av forsikringen.

Last ned skjemaer om AD- og HD-røntgen på NKK sine hjemmesider.