Fôring av valp

Riktig fôring er ekstra viktig hos hunder som er i vekst. Behovet for proteiner, karbohydrater, fett, mineraler og vitaminer vil variere fra rase til rase avhengig av hvor lenge hunden vokser og hvor stor den skal bli.

Hos valper i vekst er særlig balansen mellom kalsium og fosfor avgjørende for å oppnå en optimal mineralisering av knoklene og en harmonisk vekst.

Hvor lenge er hunden valp?
Valpeperioden har ulik lengde avhengig av rase. I denne perioden er hunden i vekst og denne tiden kalles derfor også vekstperiode.
Miniatyrraser: 0 – 10 måneder
Små raser: 0 -12 måneder
Mellomstore raser: 0 – 12 måneder
Store raser: 0 – 15-18 måneder
Meget store raser: 0 – 24 månederDe små rasene skal bygge opp et sterkt skjelett og muskler i løpet av kort tid, mens de store hundene trenger et skjelett som kan bære mye muskelmasse uten å ta skade.Vekstrate
Med vekstrate menes hvor mange ganger en valp øker sin fødselsvekt frem til den er fullvoksen.
Miniatyrraser: ca. 25 ganger
Små raser:
Mellomstore raser: 40 – 60 ganger
Store raser: 70 – 90 ganger
Meget store raser: ca. 100 ganger

Når kan valpen spise valpefôr?
Valper begynner som regel så smått å spise fast føde når de er 3 – 4 uker gamle. De bør da få et fôr tilpasset diegivende tisper og valper under 8 uker. Valpene fortsetter å die moren i synkende grad til de får ny eier når de er ca. 8 uker gamle. Valpene kan da gå over på et valpefôr for valper over 2 måneder.

Hvor mange måltider bør valpen få?
Miniatyr og små hunder
Opp til 4 måneder: 3 måltider om dagen
Over 10 måneder: 2 måltider om dagen

Mellomstore og store hunder
Opp til 6 måneder: 3 måltider om dagen
Over 6 måneder: 2 måltider om dagen

Meget store hunder
Opp til 8 måneder: 3 måltider om dagen
Over 8 måneder: 2 måltider om dagen

Følsom fordøyelse
Valper har følsom fordøyelse og bør alltid få et fôr tilpasset hundens størrelse og alder. Evnen til å fordøye fôr varierer mellom de ulike rasene. Valper skal ha et lettfordøyelig fôr for å unngå tynn avføring og diaré. Riktig fôr gjør at valpen får god tarmflora, regelmessig avføring og bedre opptagelse av næringsstoffer. Dersom man bytter fra en fôrleverandør til en annen bør dette gjøres gradevis for å unngå ubalanse i fordøyelsessystemet. For å unngå fordøyelsesproblemer som en plutselig kostomlegging kan medføre, bør du i en overgangsperiode på 7 dager blande det nye fôret med det gamle. Øk gradvis mengden av det nye fôret i denne 7 dagers perioden. Dette gjelder også i overgangsfasen fra valpefôr til voksenfôr.

Miniatyr- og småraser

Med minitatyrhunder menes hunder som veier under 4 kg. som voksne. Populære raser i denne kategorien er chihuahua, pomeranian, papillon, yorkshire terrier, toy puddel, m. fl.

Med små raser menes hunder som veier 4 – 10 kg som voksne. Populære raser i denne kategorien er dachs, bichon frisé, malteser, jack russel terrier, mops, shih tzu, cavalier king charles spaniel, boston terrier, lhasa apso, dvergschnauzer, m. fl.

Små tenner
Valper av små raser har små tenner og bør få et fôr med størrelse og konsistens, som passer til valpens kjeve og tenner.

Kresen
Valper av miniatyr- og små raser er ofte veldig kresne. Dette sees særlig etter avvenningsperioden. Tørrfôr tilpasset disse rasene er derfor særdeles velsmakende.

Fôr til valp miniatyrraser

Fôr til valp små raser

Mellomstore raser

Mellomstore raser er hunder som veier mellom 11 og 25 kg som voksne. Populære raser i denne kategorien er settere, cocker spaniel, nova scotia duck tolling retriever, fransk bulldog, west highland white terrier, whippet terrier, beagle og mange flere.

Hud og pels
Royal canin sitt fôr til valper av mellomstore raser har fokus på sunn hud og pels.
Fôret har høyt innhold av vitamin B, omega 3 og 6-fettsyrer og en aminosyre som styrker hudens barriere. I tillegg er balansen mellom energi og næringsstoffer tilpasset en mellomstor rase i vekst.

Fôr til valp mellomstore raser

Store og meget store raser

Store raser er hunder som veier mellom 26 og 44 kg som voksne. Populære raser i denne kategorien er retrivere, schäfer, rottweiler, springer spaniel, boxer, kongepuddel, riesenschnauzer, dalmatiner og mange flere.

Meget store raser er hunder som veier 45 kg eller mer som voksne. Populære raser i denne kategorien er mastiffer, st. bernards hund, berner sennen, grand danois, irsk ulvehund, newfoulandshund, leonberger, m.fl.

God knokkeldannelse
Valper av store raser har en lang vekstperiode. Valpen skal ha et fôr med en kontrollert energimengde og et moderat fettinnhold, så de ikke legger på seg for mye og sikres en optimal knokkeldannelse.

Fôr til valp store raser

Fôr til valp meget store raser