Drektige, diegivende og valper under 8 uker

Ved drektighet og diegivning endres tispens behov for både energi og næringsstoffer. Riktig fôring er viktig for både helsen til tispen og normal utvikling av valpene.

Når bør man bytte fôr?
Du bør endre fôret allerede ved første dagen på løpetid. Ved parring og første del av drektigheten når fostrene utvikles, er det visse næringsstoffer som tispen trenger mer av. Tispens energibehov begynner å øke fra omkring dag 42 ut i drektigheten.

Overvekt hos drektige tisper
Det er viktig å passe på at tispen ikke blir overvektig. Overvekt hos tispen gir dårligere fertilitet, og økt risiko for fødselskomplikasjoner. Dersom tispen er overvektig bør hun slankes før paring, ikke under drektigheten.

Hva slags fôr skal drektige og diegivende tisper ha?

Fra første dag i løpetiden til dag 42 i drektigheten
Royal Canin anbefaler et fôr som heter Ht42d fra første dag i løpetiden frem til dag 42 i drektigheten. Dette fôret inneholder blant annet økt omega-3, E-vitamin og betakaroten som er viktig for hormonproduksjonen hos tispen, og for fosterutviklingen. Det har også et økt innhold av folat, som vi blant annet vet at er viktig for å redusere andelen av ganespalte hos valpene. I dette fôret er det ikke økt energiinnhold, for å unngå overvekt.

Fra dag 42 i drektigheten og dieperioden
Fra dag 42 i drektigheten er da valpene virkelig begynner å trenge ekstra energi til vekst. Royal Canin anbefaler å gå over til et valpefôr som heter Starter. Man bør blande det nye fôret med det gamle i en overgangsfase på 1 uke.
Så lenge valpene dier trenger tispen ekstra energi og hun bør fortsette med valpefôr hele dieperioden. Man kan sammenligne tispens energibehov i dieperioden med en hund som løper seks mil om dagen.

Energibehov hos tispe gjennom drektighet og diegivning

Hva skjer hvis tispen ikke har nok melk?

Dersom tispen skulle ha mangelfull melkeproduksjon, eller i verste fall tispen dør etter fødselskomplikasjoner, vil valpene ha behov for morsmelkerstatning. Det er svært viktig at de da får et produkt beregnet til hund som for eksempel Babydog milk. Ku- og geitemelk er ikke tilpasset hunder, og bør ikke brukes. Ku- og geitemelk for høye på laktose, og for lave på fett, protein og energi.

Det er viktig med god hygiene når man tilbereder melken til valpene. Små valper er utsatt for infeksjoner. Det kan være lurt å koke flaskene. Bytt ut flaskene når du kjøper en ny boks med melkeerstatning.

Som man kan se av tabellen er kumelk og geitemelk for høye på laktose, og for lave på fett, protein og energi.

Når begynner valpene å spise fast føde?
Ved ca. 4 ukers alder kan valpene begynne å tilvennes fast føde. Til valpene brukes Starter fra avvenning og frem til 8 ukers alder. Altså samme fôr som til tispen. Ved de første måltidene kan man med fordel bruke Starter mousse, da denne har en konsistens som er lett for valpene å spise.