Ofte stilte spørsmål om fôring

 

Hvor mange måltider skal hunden få?
Unngå at hunden har konstant adgang til mat. Dette kan gjøre det vanskelig å kontrollere fôrmengden, og kan lett føre til overvekt. Småspiste hunder blir ofte enda vanskeligere å få til å spise dersom maten alltid står fremme.

Små hunder
Opp til 4 måneder: 3 måltider om dagen
Over 10 måneder: 2 måltider om dagen

Mellomstore og store hunder
Opp til 6 måneder: 3 måltider om dagen
Over 6 måneder: 2 måltider om dagen

Meget store hunder
Opp til 8 måneder: 3 måltider om dagen
Over 8 måneder: 2 måltider om dagen

Når og hvor bør hunden få mat?
Hunden bør få mat på faste tidspunkter, i den samme skålen og på det samme stedet. På denne måten gir du hunden gode spisevaner. Hunden er fra naturens side et flokkdyr, som bør kjenne sin plass i hierarkiet. Du skal derfor fôre hunden etter at du selv og de andre menneskene i familien har spist ferdig. Dette bidrar til at hunden forstår at du og din familie har den dominerende stilling i hjemmets «flokk».

Hvor mye mat skal hunden få?

Det er stor variasjon i hvor mye fôr hunden skal ha i vekt og volum avhengig av fôrets sammensetning og næringsinnhold. Dersom fôret inneholder mye fiber blir det gjerne større volum. Fôr med høyt proteininnhold har ofte mindre volum. Det er ikke uvanlig at eiere som bytter fra et billigfôr til et kvalitetsfôr bemerker at fôrmengden som anbefales er liten. Dette er fordi hunden trenger mindre mengde av et fôr med høy kvalitet enn et med dårligere kvalitet for å få i seg like mye næringsstoffer.

Ta utgangspunkt i den mengden som anbefales på sekken. Det mest nøyaktige er å veie fôret. Dette anbefales til hunder som skal ned i vekt eller har lett for å legge på deg. Dersom du bruker målebeger er det viktig å bruke et målebeger som er tilpasset akkurat det fôret hunden din får. Det er også mulig å veie maten i et målebeger på en kjøkkenvekt og selv markere på begeret hvor fullt det skal fylles.

Husk at fôringsmengden på sekken kun er veiledende. Det vil si at det kan hende at man må gå opp eller ned 20 % på fôrmengden uten at dette regnes som dramatisk. Vær obs på at noen fôrleverandører oppgir fôrmengden som skal gis basert på alder og ideal voksenvekt, mens andre bruker alder og nåværende vekt.

Hvor mye skal hunden drikke?

Hjemme skal hunden alltid ha tilgang til friskt vann. Normalt vanninntak hos hund regnes som 40 – 132 ml/kg/døgn. Valper og diegivende tisper kan ha betydelig høyere vanninntak enn dette uten at det er unormalt.

Eksempler:
Hund 5 kg: 0,2 – 0,7 liter/døgn
Hund 10 kg: 0,4 – 1,3 liter/døgn
Hund 20 kg: 0,8 – 2,6 liter/døgn
Hund 30 kg: 1,2 – 4,0 liter/døgn
Hund 50 kg: 2,0 – 6,6 liter/døgn

Hvor ofte bør jeg veie hunden?
Valper bør veies ukentlig for å kontrollere at de vokser som de skal. Det gjør du lettest ved å veie deg selv først og deretter veie deg sammen med valpen. Den vektforskjellen som fremkommer er valpens vekt.

I den vestlige verden er overvekt hos hund et økende problem. I tillegg finnes det flere sykdommer som kan føre til at hunden går opp eller ned i vekt. Voksne hunder bør derfor også veies jevnlig, ca. en gang i kvartalet.

Hvorfor kan ikke hunden bare få matrester som i gamle dager?
I dag ønsker de aller fleste hundeiere at hunden skal spise optimalt. Man ønsker å være aktiv med hunden sin gjennom hele hundens liv.

Universiteter, høyskoler og fôrindustrien har i de senere årene forsket mye på hundens behov i de forskjellige stadiene i livet. Forskningen viser at næringsbehovet varierer mye med rase, alder og bruksområde.

I dagens samfunn blir hunden sett på som et familiemedlem og det handler ikke lenger bare om at hunden skal overleve. Riktig fôring vil forlenge livskvaliteten og livslengden til hunden. Ved å gi et fullfôr som er produsert med tanke på akkurat din hunds alder og størrelse, sikrer du at hunden din får riktig ernæring akkurat tilpasset dens behov.

Er det ok å gi matrester i tillegg til hundefôr?

Om man velger å gi hunden matrester i tillegg til hundefôret vil man forrykke balansen i hundefôret, og fôringen vil ikke lenger være optimal. Å gi mindre mengder av rent kjøtt eller fisk som godbiter, er ikke skadelig for friske hunder. Det kan imidlertid bli et problem at hunden blir kresen eller mett og ikke vil ha sin egen mat. Dette kan igjen føre til at hunden får mangel på enkelte næringsstoffer, vitaminer eller mineraler.

Det er også viktig å huske på at en del menneskemat er skadelig eller giftig for hunder. Ben av fugl eller fisk er svært spisse og kan skade fordøyelseskanalen. Disse skal aldri gis til hund. Til valper og glupske hunder skal man også være forsiktig med andre type knokler da de kan svelge disse hele slik at de setter seg fast.

Hvorfor bør ikke hunder spise brød?
En hund kan overleve på tørt brød og sur melk. Men dette er ikke optimalt. Tidligere fôret man hunder slik at de overlevde. I dag ønsker vi å fôre de slik at de godt, holder seg friske og har et langt liv. En del hunder legger veldig på seg av brød.

Hvordan gå over fra valpefôr til voksenfôr?

For å unngå fordøyelsesproblemer som en plutselig kostomlegging kan medføre, bør du i en overgangsperiode på 7 dager blande det nye fôret med det gamle. Øk gradvis mengden av det nye fôret i denne 7 dagers perioden.

Hva består den naturlige dietten til hunden av?
Mange hundeeiere mener eller har blitt fortalt at hunder ikke bør spise karbohydrater, kun proteiner og fett som f. eks rent kjøtt. Det er vanlig å sammenlikne den naturlige dietten til hunden med ulvens, men dette blir ikke riktig.

Hunden heter på latin Canis Familiaris, som betyr menneskets hund. Og her ligger nok mye av svaret på spørsmålet. Det ble nylig publisert en studie i fra Lantbruksuniversitetet i Upsala som viser at hunden har mange flere gener til å håndtere stivelse enn det ulven har. Så man mener i dag at hunden er tilpasset et liv sammen med mennesket. Hunden er en alteter og utnytter stivelse veldig bra som energikilde. Den naturlige dietten til hunden består av proteiner, fett, karbohydrater, fiber, samt mineraler og vitaminer. Hunden får i seg disse næringsstoffene fra både kjøtt og fisk og plantevekster i form av grønnsaker, frukt, bær og korn.

Hvor bør man kjøpe hundefôr?
Man bør kjøpe hundefôret et sted hvor man får god hjelp til å finne akkurat det riktige fôret til sin hund. De fleste faghandler og dyreklinikker bruker mye tid og ressurser på å utdanne sine medarbeidere slik at de kan veilede hundeeiere på best mulig måte. De har som regel også et større utvalg av produkter, slik de som regel til enhver tid har det produktet du trenger på lager. Til hunder som har ulike helseplager anbefales det å finne egnet fôr i samråd med veterinær.

Hva er forskjellen på hundefôr som selges hos veterinær, i dyrebutikk og i matbutikk?
Generelt er fôrene som selges hos veterinær og/eller i dyrebutikk av bedre kvalitet enn de som selges i dagligvareforretningene. I dagligvareforretninger vil det heller ikke være personell tilstede for å finne det riktige produktet til akkurat din hund.

Billigfôr
De billigste fôrene kan være produsert av råvarer med en svingende kvalitet. Kvaliteten kan varierer ofte fra sekk til sekk. Viktige næringsstoffer som proteiner, mineraler og vitaminer er kostbart og i de billige fôrene er det som regel mindre protein eller proteiner av dårligere kvalitet.

Dyrebutikk
Dyrebutikker er faghandel og de fleste ønsker kun å selge fôr av god kvalitet. I dyrebutikken bruker man standardiserte kriterier som størrelse, alder og aktivitetsnivå for å finne riktig fôr til hunden. Noen fôrmerker velger å selge det samme produktet hos både veterinær og i dyrebutikk. Hos Royal Canin er det forskjeller mellom produktene som selges hos veterinær og de som selges i dyrebutikk.

Veterinær
Royal Canin sin veterinærserie selges kun via veterinærklinikker. Serien inneholder fôr til både friske hunder og til hunder med ulike helseplager. Fôrene man får kjøpt hos veterinær er beregnet på at man må ta en individuell bedømmelse av hunden og dennes utfordringer, før man velger det riktige produktet.

Hvilke typer fôr bør man unngå?
Det er sammenheng mellom pris og kvalitet. Så et råd er å unngå de med lavest pris. Videre så bør man unngå å bruke fôr som ikke er fullfôr, som fullfôr. Et fullfôr er et fôr som dekker alle hundensbehov uten at man må gi andre ting ved siden av.

Hvordan leser man ingredienslisten på fôr?
Det er ikke lett å lese og forstå en innholdsfortegnelse riktig. En innholdsfortegnelse skal liste opp de ingrediensene som finnes i hundefôret etter fallende vekt. Man benytter altså den vekten som råvaren har rett før den går inn i produktet.

Det er da slik at den råvaren det er mest av før produksjonen kommer øverst på ingredienslisten. Så om en produsent bruker ferskt kyllingkjøtt som råvare vil dette veie ca 70 – 75 % mer (fordi det inneholder væske) enn om man bruker tørket kyllingkjøtt eller tørket kyllingmel. Det meste av væsken som er i råvarene vil forsvinne under produksjonen.

De fleste tørrfôr har et væskeinnhold på ca 8 %. Dersom det er viktig for en produsent å ha en animalsk ingrediens øverst på ingredienslisten, velger de ofte å bruke ferskt kjøtt, fordi det veier mer på grunn av innholdet av væske.

Vær også oppmerksom på at det er forskjell på ingredienslisten og analysen. Analysen er innholdet av diverse næringsstoffer analysert i laboratorium. Så når det står aske under analysen på fôret, betyr ikke det at det er aske tilsatt i fôret. Dette er et analysesvar som viser hvor mye aske det blir om man brenner fôret helt. Aske innholdet tilvarer så å si det samlede mineralinnholdet.

Hva er forskjellen på fôr til små og store raser?

Energibehov
Små og store hunderaser har ganske forskjellige krav til fôrene sine. En liten hund trenger nesten mer enn dobbelt så mye energi pr. kg. kroppsvekt enn den store. Dette skyldes i stor grad at den lille hunden har en større kroppsoverflate hvor den mister kroppsvarme enn den store. Dette fører til at den lille hunden trenger vesentlig mer energi for å opprettholde kroppstemperaturen. Derfor vil fôret til en liten hund gjerne inneholde mer energi enn fôr til en stor hund.

Fordøyelsessystem
En stor hund har i forhold til kroppsvekten kortere tarm enn en liten hund. Dersom en stor og en liten hund spiser nøyaktig det samme fôret, vil den store hunden ha løsere avføring enn den lille hunden.

Skjelett og ledd
Store hunder har stører risiko enn mindre hunder for å få ledd- og skjelletproblemer. Dette gjør at man i fôr til store hunder bruker næringsstoffer som kan bidra til friske og sunne ledd.

Tannstein og tannkjøttsykdommer
Små hunder har i sær lett for å få tannstein og tannkjøttsykdommer. Derfor er fôrkulene til små hunder gjerne produsert på en slik måte at de bidrar til å pusse tennene. I tillegg er fôrkulene coatet med et stoff som binder kalk. Når kalken bindes blir den svelget i stedet for å bidra til dannelsen av tannstein.
Samtidig må man huske på at hunder av små raser lever vesentlig lenger enn hunder av store raser. Dette gjør også at fôret til de eldre voksne hundene må være forskjellig.

Skal fôret bløtlegges eller ikke og hvorfor?
Til en frisk hund anbefales det ikke å bløtlegge fôret. Om man velger å bløtlegge fôret får man ikke den positive virkningen man har av når de tørre fôrkullene «pusser» opp langs med tennene og bidrar til å redusere dannelsen av plakk, som senere kan bli tannstein. Husk alltid å ha friskt vann stående til hunden.

Hvordan bør fôr oppbevares?
Fôret skal oppbevares tørt. Vi anbefaler å legge hele sekken ned i f. eks en fôrtønne som er lufttett. Åpnet våtfôr kan oppbevares i lukket beholder i kjøleskap i maks 2 døgn.

Er det farlig at fôret har gått ut på dato?
Produsenten garanterer fôrets kvalitet kun frem til utløpsdato. Etter denne datoen kan de ikke lenger være sikker på kvaliteten av næringsstoffene. Både tørrfôr og våtfôr kan fryses.

Disse spørsmålene er besvart av Royal Canins veterinær og ernæringsfysiolog.