Analfistler

Definisjon og årsak
Fistel betyr kanal gjennom et vev. Analfistler er kanaler fra endetarmen til huden rundt anus. Årsaken til at disse oppstår er ukjent, det har vært diskutert om det kan være autoimmunt eller skyldes anatomiske forhold. Hunder som er plaget med tette analkjertler kan være predisponert. Hunder med analfistler har ofte også lavt stoffskifte. Schäfer er den rasen som oftest rammes. Sees også hos Golden retriver og settere. Hunder som rammes er som regel over 7 år.

Symptomer
– Kløe og irritasjon rundt anus
– Problemer med å gjøre fra seg. Hunden prøver ofte å gjøre fra seg flere ganger uten at det kommer noe særlig avføring ut
– Små hull rundt analåpningen
– Atferdsendring
– Nedstemt og dårlig matlyst
– Diaré

Diagnose
Diagnosen stilles på kliniske funn. Man bør også ta en blodprøve for å kontrollere stoffskiftet.

Behandling og prognose
Behandlingen er langvarig. Det mest brukte preparatet er Atopica vet (cyklosporin) i 10-20 uker. Det er viktig å holde området rundt anus og fistlene rent. Det finnes imundempende salver som kan smøres på og lindre symptomene raskere. Hvis fistlene er betente kan det hende hunden trenger antibiotika i tillegg. Kortison benyttes for å hindre at fistlene kommer tilbake. Hos de fleste hunder vil fistlene gro med medisinsk behandling, men det er svært viktig at man ikke avslutter behandlingen for tidlig. Selv om symptomene er borte kan fistlene raskt komme tilbake om man ikke fullfører behandlingen. Også hos hunder som er friskemeldt kan fistlene dukke opp på nytt senere i livet.
Dersom fistlene ikke forsvinner med medisinsk behandling kan det bli nødvendig med operasjon, men en operasjon i dette området kan gi andre problemer og er kun siste utvei.