[bt_bb_section layout=»boxed_1200″ lazy_load=»yes» show_video_on_mobile=»»][bt_bb_row][bt_bb_column lazy_load=»yes» shape=»inherit» border=»» width=»1/1″][bt_bb_text]

Definisjon og årsak
Mellom hovedpulsåren (aorta) og venstre hjertekammer sitter tre klaffer som hindrer blodet i å strømme tilbake når hjertet slår. Ved aortastenose er det er en innsnevring i aortaklaffene som hemmer blodstrømmen fra venstre hjertekammer ut i hovedpulsåren. Dette øker belastningen på hjertet og kan gi slitasjeskader på sikt. Forsnevringen utvikles så lenge hunden vokser og vil derfor ikke forverres etter at hunden er 1 – 2 år avhengig av rase. Dette er en av de vanligste medfødte hjertefeilene hos hund. Sees oftest på rottweiler, golden retriver og schäfer. Lidelsen er arvelig.

Symptomer
– Bilyd på hjertet
– Eventuelt nedsatt utholdenhet

Diagnose
Diagnosen stilles som regel av hjertespesialist ved å lytte på hjertet som kan høre en spesiell bilyd. Det er ofte ikke mulig å høre denne bilyden mens hunden er valp. EKG kan også være til hjelp.

Behandling og prognose
Behandling kun aktuelt dersom hunden har kliniske symptomer eller urytmiske hjerteslag. Det kan da være aktuelt med hjertemedisin (betablokkere). Ved moderat grad er ikke behandling nødvendig og prognosen er god. Ved kraftig innsnevring kan hunden få nedsatt utholdenhet, blodtrykksfall og i verste fall hjertesvikt.

[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]