[bt_bb_section layout=»boxed_1200″ lazy_load=»yes» show_video_on_mobile=»»][bt_bb_row][bt_bb_column lazy_load=»yes» shape=»inherit» border=»» width=»1/1″][bt_bb_text]

Årsak og definisjon
Arrytmi betyr ujevn hjerterytme. Hjerteslagene forårsakes av en elektrisk impuls fra sinusknuten i hjertet. Denne påvirkes av flere faktorer; stimulering fra hjernen via nervesystemet, strekk-reseptorer i lungene, kjemiske faktorer i blodet og volum-reseptorer i hjerte og blodkar. Forstyrrelser i disse faktorene kan påvirke sinusknuten. Vanligste årsaker er:
– Syklisk variasjon i stimuli fra vagus-nerven som varierer med pusten er den vanligste årsaken til arrytmier. Hjerterytmen øker når hunden trekker pusten og synker når hunden puster ut. Dette er helt normalt hos friske hunder. Den ujevne rytmen forsvinner når hunden må anstrenge seg (løpe)
– Alle tilstander som påvirker vagus-nerven
– Problemer i mage og tarm
– Økt trykk i hodet og ulike problemer i hjernen
– Medfødt hjertefeil
– Luftvegssykdommer. Hunder med veldig flat nese som mops, lhasa apso, bulldog, boxer, shi-tzu, shar-pei, pekingneser, m- fl. er mer utsatt
– Hunder som får hjertemedisin (digioxin)

Symptomer
– Korte hjerteslag, lange hjerteslag eller hjertet hopper over et slag
– Nedsatt utholdenhet kan sees hos enkelte hunder

Diagnose
Veterinæren fatter mistanke ved å lytte på hjertet og kjenne på pulsen. Deretter er det vanlig å bruke EKG. De fleste mindre klinikker har ikke EKG og må da henvise hunden til en større klinikk.

Behandling og prognose
Som tidligere nevnt er arytmi som varierer med hundens pustesyklus den vanligste formen for arytmi. Denne formen er helt ufarlig og krever ingen behandling. Dersom det er andre årsaker til arytmien er det viktig å først identifisere og behandle den den underliggende sykdommen. I en del tilfeller vil arytmien da rette seg selv. Det kan også være aktuelt å bruke legemidler som motvirker arytmi eller senker hjerterytmen. Prognosen avhenger helt av hva årsaken er.

[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]