Artrose hos hund

Definisjon og årsak
Artrose er kroniske forandringer i et ledd som involverer både knokler og bløtvev som leddbrusk og leddkapsel. Det kan være betennelsesreaksjon i leddet, ødelagt leddbrusk og forkalkninger av knokkelvev. Artrose forårsakes av feilbelastning eller overbelastning over tid, noen av de vanligste årsakene er: – Hofteleddsdysplasi (HD) – Albueleddsdysplasi (AD) – Osteochondrose (løse biter i leddene) – Ligamentskader – Vridninger eller ute av ledd – Lite aktivitet

Symptomer
– Halthet, blir ofte gradvis verre
– Stivhet – Nedsatt bevegelighet
– Mindre villig på tur/i aktivitet
– Øm og hoven i ledd
– Mister muskelmasse på det vonde benet pga. avlastning.

Diagnose
Veterinæren vil bøye over hele hunden og fatte mistanke til hvilke ledd som er involvert. Diagnosen bekreftes med røntgen. Det er ikke alltid direkte sammenheng mellom graden av symptomer og funnene på røntgen. Hunder med store plager kan ha mindre funn på røntgen og motsatt.

Behandling og prognose

 • Fjerne grunnårsaken – F. eks løse biter av brusk eller ben i ledd
 • Trening – Regelmessig mosjon, helst kort og ofte. Hunden bør ikke overanstrenges før skjelettet er ferdig utvokst, dvs. når hunden er 12 – 18 måneder gammel. Ikke la valper trekke på ski, være med på jakt, sykkelturer og annen hard fysisk aktivitet. Svømming er god trening som styrker muskulatur med minimal belastning på leddene.
 • Vekt – For hunder med artrose, HD, AD og andre leddlidelser er det ekstra viktig å passe på at hunden holder seg slank slik at leddene ikke belastes mer enn nødvendig
 • Leddfôr eller kosttilskudd – Tilskudd av omega-3 fettsyrer, glukosamin og kondriotinsulfat anbefales til alle hunder med leddplager, også hunder med AD eller HD som ikke viser symptomer
 • Medisiner – Det finnes mange ulike medisiner som brukes ved leddplager. Her nevnes noen av de mest brukte;
  • Cartrophen er en behandling som beskytter leddbrusken og kan øke bevegeligheten til hunden. Behandlingen gis som injeksjon hos veterinær én gang i uken i fire uker. Denne behandlingen har best effekt hvis man starter når symptomene er milde til moderate.
  • NSAIDs er smertestillende og betennelsesdempende medisiner. Eksempler på mye brukte preparater er Rimadyl, Previcox, Metacam, Onsior, m. fl. Propentofyllin (Karsivan) er tabletter som brukes mot nedsatt bevegelighet. Leddinjeksjoner med hyaluronsyre eller kortison kan være aktuelt.
 • Fysikalsk behandling – Det finnes veterinærer og kiropraktorer som jobber med fysioterapi, kiropraktikk, akupunktur, laser, trykkbølge, mm. Slik behandling kan være til stor hjelp for hunder med smerter og stivheter. Det finnes mobiliseringsøvelser eier selv kan lære som blant annet stimulerer produksjonen av leddvæske og myker opp muskulaturen.
 • Operasjon – Aktuelt ved f. eks AD, HD og osteochondrose. Prognosen på artrose avhenger av hvor sterke symptomer hunden har, hvor store forandringer som sees på røntgen, hvor tidlig behandling settes i gang og hvor flink eier er til å følge opp. Hunder med artrose kan kun brukes som selskapshunder med et begrenset aktivitetsnivå. Med riktig oppfølgning kan imidlertid mange hunder ha mange fine år på dette nivået.