Atopisk dermatitt

Definisjon og årsak
Atopisk dermatitt er en form for allergi der hunden reagerer på allergener (komponenter) i miljøet. Hunden kommer i kontakt med allergener via huden eller ved å puste disse inn. Eksempler på allergener er husstøvmidd, lagringsmidd, ulike typer pollen, lopper, mm. Hunder med atopi utvikler IgE-antistoffer mot allergener i miljøet som resulterer i betennelse og kløe i huden. IgE produseres av en type immunceller som heter plasmaceller og frigjøres i blodet. IgE stimulerer en annen type immunceller kalt mastceller slik at disse skiller ut histamin og lager en betennelsesreaksjon. Hos mennesker finnes mastceller hovedsakelig i luftvegene, mens de hos hund hovedsakelig er i huden. Detter er årsaken til at hunder med allergi får kløe i huden, mens mennesker får luftvegssymptomer. Tilstanden er arvelig. Raser som er predisponert er Shar-Pei, Labrador retriver, Golden retriver, Dalmatiner, Boxer, Boston terrier, Fox terrier, Skotsk terrier, West Highland White terrier, Lhasa Apso og Shih Tzu. Tilstanden oppdages som regel når hunden er mellom 6 måneder og 3 år gammel.

Symptomer
– Kløe i huden. Affiserte områder er som regel poter, forben, øreflipper, ansikt, armhuler og buk
– Rød i slimhinnen rundt øynene
– Hud- og/eller ørebetennelse. Ofte kronisk eller gjentakende
– Rød og irritert hud, evt. med små hevelser
– Fortykket hud
– Mørkfarging av huden
– Pelsløse områder
– Fet hud

Diagnose
Diagnosen stilles ved å utelukke andre årsaker til kløe. Parasitter, hudinfeksjoner og fôrallergi må først utelukkes. Ofte kan hunder med atopi ha sekundære hudproblemer som f.eks. hudinfeksjoner når de kommer til veterinæren. Videre benyttes følgende kriterier og tester for å stille diagnosen atopi:
– Unge hunder (under 3 år når symptomene først startet)
– Hunder som lever mye innendørs
– Hunden har ofte foreldre eller søsken med hudproblemer
– Kløe på poter, forben og øreflipper
– Klør ikke på ryggen
– Klør mindre med kortison-behandling
– Allergitesting i form av intradermaltest eller blodprøve kan være til hjelp. Man måler da nivået av antistoffer (IgE) mot ulike stoffer som kan være allergifremkallende. Resultatet tolkes i sammenheng med sykehistorien. Hunder med de beskrevne symptomer som ikke får utslag på allergitestene, får diagnosen atopi-liknende dermatitt.

Behandling og prognose
Hunden blir aldri kvitt atopi og behandlingen består i å unngå allergener og behandle symptomer. Prognosen avhenger av hva hunden er allergisk mot og hvor motivert eier er. Mange hunder med atopi lever et så godt som normalt liv. Blant de som er mest plaget, eier ikke er motivert eller har råd til behandling, finnes det eksempler på hunder som har måtte avlives. Hunder med atopi skal ikke brukes i avl. Behandlingen må tilpasses hver enkelt hund. Eksempler på behandlinger som benyttes er:
– Behandle sekundære infeksjoner med bakterier og/eller sopp i huden. Til dette kan det være aktuelt med både sjampo og langvarig antibiotikakur
– Unngå det hunden er allergisk mot
– Allergisjampo
– Allergifôr
– Tilskudd av omega-3 fettsyrer
– Antihistaminer
– Kortison (Prednisolon)
– Cyklosporin (Atopica vet)
– Allergivaksine