[bt_bb_section layout=»boxed_1200″ lazy_load=»yes» show_video_on_mobile=»»][bt_bb_row][bt_bb_column lazy_load=»yes» shape=»inherit» border=»» width=»1/1″][bt_bb_text]

Definisjon og årsak
Bihulebetennelse kalles sinusitt på fagspråket. Bihuler er de luftfylte hulrommene i skallen. Bihulene kan bli betente. Hunden kan i tillegg samtidig ha betennelse i nesen (rhinitt). Årsakene til bihule- og nesehulebetennelse er mange; noen mulige årsaker er:
– Nesemidd
– Infeksjoner med bakterier, sopp eller virus
– Tannrotsabscess
– Fremmedlegeme
– Polypper (utposninger på slimhinnnen)
– Anatomiske feil, f.eks. ganespalte
– Svulster

Symptomer
– Flytninger fra nesen
– Nysing
– Nedsatt utholdenhet
– Dårlig appetitt
– Hevelser i ansiktet

Diagnose
Klinisk undersøkelse vil gi veterinæren mistanke om bihulebetennelse. Avhengig av funn, er ulike videre undersøkelser nødvendig. Det kan være blodprøve, svaber av sekret til dyrkning, røntgen, undersøkelse av nesegangen (rhinoskopi), mm.

Behandling og prognose
Både behandlingen og prognosen avhenger av årsaken til betennelsen. Nesemidd behandles med parasittmiddel og hunden blir helt frisk. Bakterielle infeksjoner behandles med antibiotika og har god prognose. Hos noen hunder med bakteriell infeksjon er dette en følge av et underliggende problem som f.eks. svulst. Operasjon i dette området er komplisert og også godartede svulster kan være problematiske i form av at de kan hindre normal luftpassasje i nesegangen eller gjør at betennelsen lett kommer tilbake. Polypper kan som regel fjernes nokså lett og har god prognose.

[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]