Borreliose

Definisjon og årsak
Borreliose eller Lyme-disease forårsakes av bakterien Borrelia burgdorferi som overføres med flått. Dette er den vanligst flåttbårne sykdommen hos både hund og mennesker. Borrelia overføres sjelden dersom flåtten fjernes i løpet av de første 24 timene. Borrelia kan forårsake akutt sykdom med feber og nedsatt allmenntilstand eller mer kronisk med leddbetennelser og halthet. I noen tilfeller kan Borrelia gi nyreskader, skader på hjertet eller nervesystemet.

Symptomer (vanlige)
– Feber
– Nedsatt allmenntilstand
– Dårlig matlyst
– Halthet, akutt eller kronisk. Oftest kronisk som veksler mellom ulike ben pga. leddbetennelser. Hos hund er dette et av de vanligste symptomene. Det kan ta flere uker eller måneder før symptomene oppstår

Symptomer (mer uvanlige)
– Forstørrede lymfeknuter
– Lav puls
– Lammelser i ansiktet
– Sensitiv for berøring
– Pusteproblemer
– Nyresvikt (forekommer oftere på berner sennen, labrador og golden retriver enn andre raser).

Ett eller flere av punktene under kan tyde på nedsatt nyrefunksjon:
o Oppkast
o Diaré
o Drikker og tisser mer enn normalt
o Vekttap
o Stor i buken
o Hoven i ansiktet og bena

Diagnose
Diagnosen stilles ved hjelp av blodprøve. Blodprøven kan benyttes til en hurtigtest som man får svar på med en gang, men bør hvis denne er positiv også sendes til laboratoriet for å se hvor høyt nivået av Borrelia-antistoffer er.

Behandling og prognose
Borreliose behandles med antibiotika. Ved den kroniske formen (halthet) er behandlingen ofte lang (minst 4 uker). Dersom hunden har påkjent allmenntilstand må den som regel overvåkes på klinikk og i tillegg få væskebehandling mot nyresvikt, mm. Med rask behandling er prognosen god. Hvis hunden har gått over lang tid med leddbetennelser, kan forandringene i leddene ha blitt kroniske (les mer under artrose i hovedmenyen). Den enkleste måten å unngå borreliose er å beskytte hunden mot flått.