Brukkede og nedslitte tenner

Definisjon og årsak
En tann kan få brudd som følge av en skade eller slites ned over tid. Hos hunder som gnager mye på stener, pinner, tennisballer, etc. er det vanlig at hjørnetennene og de store jekslene i overkjeven slites ned.

Symptomer
Ved skade vil hunden som regel få akutte symptomer på smerte, mens nedslitte tenner gjerne gir problemer som kommer mer gradvis.
– Smerter ved tygging, kan være akutt eller kronisk
– Tygger kun på en side
– Sikler
– Tannen er kortere enn normalt
– Misfarging av tannen
– Smerter ved berøring av tannen

Diagnose
Stilles ved klinisk undersøkelse av tennene. Veterinæren vil kunne avgjøre om skaden er inn til nerven eller ikke. Røntgen kan være nødvendig for å se om roten er affisert.

Behandling og prognose
Dersom hunden har smerter i tannen må den ha behandling. Uten behandling vil tilstanden forverres. Dersom tannen er brukket inn til nerven, er det vanligste å trekke tannen. Prognosen på tenner som må trekkes er god. Hunden vil kunne leve og tygge normalt selv om den mangler en eller flere tenner. Rotfylling og evt. krone er mulig å lage på hund. Dette er mest aktuelt på hjørnetenner i underkjeven siden tungen kan bli hengende ut hvis man trekker disse. Rotfylling er ofte vanskelig å få helt tett og hunden bør i de fleste tilfeller ha krone. Krone er forholdsvis kostbart, men en god metode på hjørnetenner. Tenner som ikke er brukket inn til nerven og ikke har tegn til infeksjon kan man la stå, men disse bør holdes under oppsyn da de senere kan bli infiserte. Hunder som har slitt ned tennene over tid vil ofte ikke ha plager eller smerter. Ved slitasje vil kroppen bygge opp et beskyttende lag på tennene som erstatning for emaljen som er slitt bort. Så lenge tennene ikke er infiserte eller vonde trenger ikke hunden behandling, men tennene må kontrollers jevnlig hos veterinær.