[bt_bb_section layout=»boxed_1200″ lazy_load=»yes» show_video_on_mobile=»»][bt_bb_row][bt_bb_column lazy_load=»yes» shape=»inherit» border=»» width=»1/1″][bt_bb_text]

Definisjon og årsak
Hornhinnen heter cornea på fagspråket og er den klare hinnen som ligger ytterst i øyet. Degenerasjon betyr at strukturen i et vev ødelegges slik at det får nedsatt funksjon. Dystrofi er degenerasjon av et vev som følge av sykdom eller feilernæring. Corneadystrofi er en lidelse som går gradvis utover hornhinnen, som regel på begge øynene samtidig. Tilstanden er forholdsvis vanlig på hund, kan være arvelig eller skyldes ulike sykdommer. Ved den arvelige formen er det som regel ingen annen underliggende sykdom. Hornhinnen består av tre lag, epiteliale (ytre), stromale (midtre) og endoteliale (indre). Corneadystrofi kan ramme alle disse tre lagene, men sees oftest i det stromale laget.

Symptomer
Epitelial corneadystrofi:
– Gjentakende sår i hornhinnen (ved sår sees rød i slimhinnen rundt øyet, puss som renner fra øyet og at hunden kniper med øyet)
– Grå/hvite flekker eller ringer i hornhinnen
– Synet er som regel normalt
– Sees oftest på hunder som er 6 mnd. – 6 år gamle
– Shetland sheepdog og boxer utsatt

Stromal corneadystrofi:
– Hornhinnen blir tåkete
– Sølvgrå/hvite ovale eller runde flekker eller ringer i hornhinnen (disse flekkene består som regel av fettsyrer og kolesterol)
– Synet er som regel normalt, men kan bli noe nedsatt
– Særlig utsatt er sibirsk huskey

Andre raser som er arvelig disponert for epitelial eller stromal corneadystrofi er schäfer, beagle, cavalier king charles spaniel, cocker spaniel, airedale terrier, bichon frisé, whippet, alaskan malamute, bearded collie, lhasa apso, dvergpincher, weimeraner, afgansk mynde, samoyed, collie og mastiffene.

Endotelial corneadystrofi:
– Hevelse i hornhinnen, starter som regel i midten av øyet
– Renner væske fra øynene
– Smerter i øyet (kniper med øyelokkene, gnir seg mot øyet, gnir hodet mot bakken)
– Synet kan være nedsatt
– Utsatte raser er chihuahua, boston terrier og dachs
– Eldre tisper mest utsatt

Corneadegenerasjon
Sees som gråhvit misfarging av hornhinnen. Misfargingen består av fettsyrer, kolesterol og kalsium. Som regel bare på det ene øyet og er som oftest et resultat av underliggende sykdom. Dette kan for eksempel være sår i hornhinnen eller langvarig behandling med visse smertestillende. Hunder med svært fettrik diett kan få avleiring av fettsyrer og kolesterol i hornhinnen som følge av dette. Sees av og til på valper som er fôret med fersk kumelk.

Diagnose
Veterinæren fatter mistanke ved klinisk undersøkelse. Det er ofte nødvendig med undersøkelse hos øyespesialist for å stille diagnosen. For å finne underliggende årsak kan det være nødvendig med urinprøve, blodprøve, øyelysning, mm.

Behandling og prognose
Stromal corneadystrofi som er den vanligste formen, krever som regel ingen behandling. Dersom hunden har sår i hornhinnen eller annen underliggende sykdom må denne behandles. Annen behandling som operasjon eller bruk av kontaktlinser benyttes i enkelte tilfeller. De grå flekkene i hornhinnen vil ikke forsvinne, men hunden lever i de fleste tilfeller et normalt liv uten smerter. Noen kan få nedsatt syn.

[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]