[bt_bb_section layout=»boxed_1200″ lazy_load=»yes» show_video_on_mobile=»»][bt_bb_row][bt_bb_column lazy_load=»yes» shape=»inherit» border=»» width=»1/1″][bt_bb_text]

Definisjon og årsak
En cyste er en tynnvegget struktur fylt med væske som kan sammenliknes med en blemme. Cyster i nyrene kan oppstå i de delene av nyrene som filtrerer blodet eller i gangene der væsken som senere blir til urin samles opp. Dersom hunden har én eller få cyster i nyrene har det vanligvis ingen betydning. Årsaken til enkeltcyster er ukjent.
Dersom det blir mange cyster kalles tilstanden polycystisk nyresykdom (PKD) og kan gi nyresvikt. PKD er arvelig og sees oftere på beagle, bullterrier, west highland white terrier og cairn terrier enn andre raser. Også vanlig på katt, særlig persere. Det antas at paratyroideahormon som produserers i biskjoldbruskkjertelen og hormonet vasopressin som produseres i hjernen har betydning for utviklingen av PKD.

Symptomer
Dersom hunden har én eller få cyster på nyrene vil den som regel ikke ha noen symptomer og hvis disse oppdages er det som regel som tilfeldige funn (f. eks. ved sterilisering eller andre bukinngrep eller ultralyd). Ved PKD vil som regel hunden ikke vise noen symptomer før tilstanden forårsaker nedsatt nyrefunksjon. Symptomer på PKD tilsvarer derfor symptomene på kronisk nyresvikt:
– Drikker og tisser mer enn normalt
– Oppkast
– Nedsatt allmenntilstand
– Dårlig appetitt
– Vekttap
– Diaré
– Forstoppelse
– Sløvhet
– Stor i buken
– Blod i urinen
– Blindhet

Diagnose
Veterinæren kan i en del tilfeller kjenne uregelmessigheter på nyrene som ligger langt frem og høyt oppe i buken. Diagnosen bekreftes ved hjelp av ultralyd. Røntgen kan være til hjelp om ikke ultralyd er tilgjengelig. Tørstetest er en urinprøve som tas etter at hunden ikke har fått vann på 12 timer. Man kan da avgjøre om nyrenes funksjon er nedsatt. På en blodprøve vil det ikke bli forandringer i nyreverdiene før nyrenes kapasitet er redusert med ca. 75 %. En blodprøve vil også gi indikasjon på om hunden har tegn til infeksjon. Selv om man finner cyster på nyrene kan det være annen nyresykdom som f. eks. betennelser i nyrer eller nyrebekken som er den faktiske årsaken til symptomene.

Behandling og prognose
Det finnes ingen behandling mot cyster i nyrene. Som nevnt vil noen få cyster i nyrene ikke ha betydning for hunden. Cystene kan også sprekke av seg selv og forsvinne. Hunder med få cyster har god prognose. Er cystene fylt av puss kan hunden trenge antibiotika.
Dersom hunden har utviklet PKD vil behandling og prognose være som for kronisk nyresvikt.

[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]