[bt_bb_section layout=»boxed_1200″ lazy_load=»yes» show_video_on_mobile=»»][bt_bb_row][bt_bb_column lazy_load=»yes» shape=»inherit» border=»» width=»1/1″][bt_bb_text]

Definisjon og årsak
En cyste er en tynnvegget struktur fylt med væske som kan sammenliknes med en blemme. Prostata er en kjertel som produserer en væske som blandes med sædcellene. Det finnes ulike typer cyster i prostata. Det vanligste er at det sees flere små cyster sammen med en forstørret prostata. Forstørret prostata er vanlig på eldre hannhunder og er som regel av godartet karakter. Imidlertid kan det forårsake problemer hvis prostata blir for stor. At hunden sliter med å gjøre fra seg og tisse, samt blod i urinen er noen av de vanligste plagene. Dersom utførselsgangene i prostata er tette, kan det oppstå cyster som følge av dette. Tette utførselsganger skyldes som regel en underliggende sykdom. Noen ganger kan det oppstå prostatacyster som ikke har direkte kommunikasjon med prostata. Disse ligger ofte foran urinblæren. Hvorfor disse oppstår er ikke kjent. Middelaldrende og eldre hannhunder

Symptomer
– Sliter med å tisse
– Sliter med å gjøre fra seg. Prøver flere ganger uten at de kommer noe
– Blod i urinen

NB. Dersom hunden har abscess i prostata kan han bli allmennpåkjent med feber, dårlig matlyst, smerter i buken, blod i urinen, mm. Detter er akutt og krever antibiotika og som regel operasjon.

Diagnose
Veterinæren fatter mistanke ved klinisk undersøkelse og urinprøve. Veterinæren vil forsøke å kjenne på prostata via endetarmen. Man kjenner etter om prostata er forstørret, om den er symmetrisk, har ujevnheter eller er øm. Smerte kan tyde på betennelse og er ikke vanlig ved cyster. Dette kan være vanskelig ettersom prostata ofte faller over bekkenkanten på eldre hannhunder. For sikker diagnose benyttes ultralyd. Dette er viktig for å skille cyster fra abscesser (verkebyller), samt se hvor mange og store cystene er. Hunden vil ofte ha blod i urinen. Dette trenger ikke være synlig, men gi utslag på tester.

Behandling og prognose
Store cyster bør opereres bort. Selv om ikke cyster i seg selv er farlige, kan de presse på organer som ligger rundt og lage problemer. Forstørret prostata med flere små cyster som er det vanligste, har flere behandlingsalternativer. Det finnes medikamenter som kan gjøre prostata mindre (Ypozan) eller man kan kastrere hunden enten kjemisk eller ved operasjon. Prognosen på denne type cyster er god.
Dersom hunden har abscess på prostata krever det antibiotika og operasjon. Prognosen er forholdsvis god dersom hunden opereres i tide og abscessen ikke har sprukket.

[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]