Diabetes mellitus

Definisjon og årsak
Diabetes mellitus er en tilstand der kroppen får for lite insulin. Insulin er et hormon som produseres i bukspyttkjertelen. Insulin er nødvendig for at muskel- og levercellene skal kunne ta opp glukose fra blodet og omdanne denne til energi. Det finnes to typer diabetes:
Type 1: bukspyttkjertelen produserer for lite insulin.
Type 2: bukspyttkjertelen produserer riktig mengde insulin, men cellene er resistente mot insulin.

Resultatet av både type 1 og type 2 diabetes er at muskel- og levercellene ikke får tatt opp glukose slik at disse cellene ikke får energi og blodsukkeret blir høyt. Glukosen vil i stedet skilles ut i urinen og hunden vil bli sulten siden cellene ikke får energi. Diabetes mellitus går også utover lever, nyrer og øyne.

2/3 hunder med diabetes er tisper, ofte over 7 år gamle. Hunder har nesten alltid diabetes type 1. Tisper får ofte de første symptomene i løpet av de to første månedene etter løpetid. Dette fordi kjønnshormonet progesteron blokkerer insulinreseptorene. Kortison blokkerer også insulinreseptorene slik at hunder som behandles med kortison eller har cushing også rammes oftere. Hunder som behandles med hormoner, særlig progesteron kan også utvikle diabetes. Predisponerte raser er puddel, labrador, irsk setter, dachs, dvergschnauzer og de små terrierne.

Diabetes kan føre til en tilstand kalt ketoacidose. Som følge av mangel på insulin vil leveren bryte ned fett og proteiner i kroppen for å skaffe energi. Nedbrytning av store mengder fett vil føre til at det blir mye fettsyrer i blodet slik av pHen synker. Ketoacidose er kritisk.

Symptomer
- Drikker og tisser mer enn normalt. Dette er ofte det første eier legger merke til
- Økt matlyst
- Går ned i vekt tross god matlyst

Med tiden kan hunden utvikle andre symptomer som
- Spisevegring
- Oppkast
- Nedstemthet
- Sløvhet
- Gråfarging av linsen i øyet
- Urinvegsinfeksjon
- Overvekt

Symptomer på ketoacidose
- Nedsatt allmenntilstand
- Oppkast

Diagnose
Veterinæren får mistanke på grunnlag av sykehistorien. En urinprøve vil vise glukose i urinen i tillegg til at urinen vanligvis er veldig tynn/lav konsentrasjon siden hunden drikker mye. Blodprøve vil vise økning i glukose og fruktosamin (langtidsblodsukkeret). Viktig å også undersøke for andre samtidige lidelser som cushing, urinvegsinfeksjon, katarakt, mm.

Behandling og prognose
Dersom hunden er allmennpåkjent kan den trenge væskebehandling. Hunden skal ikke ha raske karbohydrater som ris, poteter og sukker eller for mye fett. Det finnes spesialfôr som Royal Canine diabetic, Hill’s R/D, Eukanuba Weight/diabetic control, m. fl. Kokt, magert kjøtt eller fisk og pasta går vanligvis greit. 2 ganger daglig i forbindelse med måltid, må hunden få insulin via en sprøyte som settes under huden. Veterinæren vil gi eier opplæring i å sette denne sprøyten. Nålen er svært tynn og hunden merker som regel ikke noe til at eier stikker den. Man må ta jevnlige kontrollblodprøver for å stille inn riktig dose med insulin. Tisper bør kastreres (fjerne livmor og eggstokker). Hvis ikke vil de få symptomer på diabetes hver gang de har løpetid og det er vanskelig å gi rett mengde insulin. Overvektige hunder bør slankes.
For ketoacidose les mer under dette punktet i hovedmenyen.

Føling
Dersom blodsukkeret blir for lavt, kan hunden få såkalt føling. Symtomer på føling er endret atferd, ustøhet, nedsatt allmenntilstand, kvalme, sikling, skjelvninger, forvirring, koma, mm. Dersom hunden får føling kan man smøre litt honning på tannkjøttet/innsiden av overleppen.