Eksokrin pankreas insuffisiens (EPI)

Definisjon og årsak
Pankreas er bedre kjent som bukspyttkjertelen. Denne kjertelen sitter bak magesekken og har både såkalt eksokrin og endokrin funksjon. Den eksokrine funksjonen innebærer produksjon av fordøyelsesenzymer. Bukspyttkjertelen er svært viktig for normal nedbrytning av fett, proteiner og karbohydrater. Den endokrine funksjonen innebærer produksjon av hormonene insulin og glukagon som regulerer blodsukkeret. Dersom bukspyttkjertelen ikke produserer fordøyelsesenzymer som normalt, oppstår tilstanden eksokrin pankreas insuffisiens (EPI). Årsaken er svinn av bukspyttkjertelen, som regel spontan (ukjent årsak). Svinn kan også oppstå som følge av betennelse i bukspyttkjertelen (pankreatitt). EPI sees oftere hos schäfer enn andre raser og det mistenkes at tilstanden er arvelig. EPI fører til fordøyelsesproblemer og dårlig næringsopptak.

Symptomer
– Vekttap til tross for normal eller økt appetitt
– Lys diaré, ofte store mengder
– Buksmerter som kommer og går
– Dårlig ånde
– Spiser sin egen eller andre hunders avføring

Diagnose
Diagnosen stilles ved en TIL-test. Dette er en blodprøve tatt etter 12 timer med faste der man måler nivået av fordøyelsesenzymene trypsin og trypsinogen. Hos hunder med kronisk betennelse i bukspyttkjertelen, bør også fruktosamin undersøkes på blodprøven for å utelukke diabetes.

Behandling og prognose
Behandlingen ved EPI er livslang. Hunden må få en fettfattig diett (f. eks. Hill’s I/D) fordelt på mindre måltider 4 ganger daglig. For mye fiber skal også unngås. Det finnes medisiner som erstatter funksjonen av fordøyelsesenzymene som gis før hvert måltid. De fleste hunder responderer godt på behandling i løpet av en uke. For at hunden skal leve et normalt liv må eier fortsette med spesialdiett og tilskudd av fordøyelsesenzymer hele hundens liv. Dersom hunder med EPI i tillegg har diabetes eller nedsatt leverfunksjon, er prognosen dårlig. Hunder med EPI skal ikke brukes i avl.