[bt_bb_section layout=»boxed_1200″ lazy_load=»yes» show_video_on_mobile=»»][bt_bb_row][bt_bb_column lazy_load=»yes» shape=»inherit» border=»» width=»1/1″][bt_bb_text]

Definisjon og årsak
Feilstilte øyevipper og hår rundt øyet kan være svært plagsomt for hunden. Det er vanlig å dele inn i tre ulike kategorier med feilstilte øyevipper.

Distichiasis
Øyevippe som vokser fra på et unormalt punkt på øyelokket. Disse øyevippene utgår fra kanten/våtlinjen av øyelokket slik at de peker inn mot selve øyet. Disse øyevippene munner som regel ut gjennom eller ved siden av en meibomsk kjertel. De meibomske kjertlene sitter på kanten av øyelokket og produserer oljeaktig sekret som er en del av tårefilmen. Tilstanden er nokså vanlig på hund.

Ektopiske cilier
Disse øyevippene har hårsekken ved en meibomsk kjertel, men munner ut gjennom slimhinnen i øyet. Sees hovedsakelig på unge hunder under 1 år. Flatcoated retriver og elghund er utsatte.

Trichiasis
Øyevippene er normalt plasserte, men gror i feil retning slik at de kommer i kontakt med øyet eller slimhinnen rundt øyet. Hos hund benyttes uttrykket også om pels fra andre steder i ansiktet som kommer i kontakt med øyet. Dette skyldes ofte hudfolder i ansiktet. Sees hos langhårede raser som lhasa apso, pekingeser og puddel.

Symptomer
De fleste hunder med distichiasis har ingen eller svake symptomer. Ektopiske cilier derimot er nesten alltid plagsomt for hunden. Trichiasis gir også problemer hos de fleste. Symptomer på feilstilte øyevipper kan innebære:
– Rennende øyne pga. økt tåreflod
– Kniper med øyet pga. smerter
– Rød i slimhinnen rundt øyet
– Lysskyhet
– Nedsatt syn
– Mørke flekker (pigmentering) i hornhinnen
– Sår og rifter i hornhinnen. Sees ofte ikke før det har dannet seg gråhvitt arrvev

Diagnose
Øyelokkene og øyelokksranden må undersøkes nøye med sterkt lys og forstørrelsesglass. Dette krever ofte at hunden er sedert/bedøvet.

Behandling og prognose
Dersom hunden er plaget krever som regel alle de tre nevnte formene for feilstilte øyevipper kirurgi. Det er vanlig å bruke spesialutstyr til å brenne bort hårsekken til den plagsomme øyevippen. Prognosen er god, men nye feilstilte øyevipper kan dukke opp senere i livet.

[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]