Før du kjøper hund

Å skaffe seg en hund er mye glede, men også mye ansvar. Det er viktig at beslutningen om å skaffe hund er veloverveid og at man har tenkt over ulike forhold ved hundehold på forhånd. På Norsk Kennel Klub sin hjemmeside finnes mye nyttig informasjon til alle som ønsker å skaffe seg hund.

Punkter alle potensielle hundeeiere bør ha tenkt gjennom

Valg av rase
– Bruksområde: selskap eller arbeidshund?
– Aktivitetsnivå: hvor mye aktivitet kan du tilby hunden?
– Boforhold: turmuligheter i nærområdet? Kan hunden gå løs i hagen? Må den være i bur om dagen? Er det en rase som bjeffer mye og kan irritere naboer?
– Gemytt: har noen i familien erfaring med hunder? Skal barna gå tur med hunden alene?
– Arvelige problemer

Valg av valp
– Foreldre og andre slektninger
– Kullsøsken
– Kjønn
– Personlighet

Valg av oppdretter
– Helse
– Seriøsitet
– Kontrakt
– Pris

Veterinærbesøk
– Oppfølgning frisk valp/hund
– Vanlige sykdommer hos valp

Forsikring
Fôring
Oppdragelse og valpekurs
Import av valp
Forslag spørsmål til oppdretter

Valg av rase

Bruksområde
Bruksområde er helt avgjørende for valg av rase. Det stilles ulike krav til en familie-/selskapshund enn til en arbeidshund. Arbeidshunder er de som brukes til f. eks. jakt, gjetning, trekk, søk, redning, agility, lede blinde, mm. Raser som benyttes som arbeidshunder krever som regel et svært høyt aktivitetsnivå, noe som er viktig å ha i bakhodet dersom man ønsker en slik hund som selskapshund.

De fleste valper er små og søte, men det er viktig å huske at hunden i løpet av ca. ett år vil være full størrelse. Dersom du har barn bør du velge en rase som er håndterlig også for barna med tanke på både størrelse og gemytt. Barn greier ikke holde en hund som veier det samme som de selv gjør. Det finnes utallige eksempler på familier som har valgt feil rase og ender opp med en hund med atferdsproblemer som kunne vært unngått.

Gemytt
Gemyttet til hunder varierer mellom raser og individer og krever ulik oppdragelse. En engstelig og utrygg hund krever en mer erfaren og målrettet eier enn en rolig og trygg hund. Dersom du har lite erfaring med hunder bør du velge en rase som er kjent for å ha godt gemytt.

Arvelige problemer

Mange sykdommer og problemer er arvelige. For en del sykdommer finnes det gentester eller andre diagnostiske muligheter, mens det ved andre helseproblemer kun er mulig å se på valpens slektninger. Før du kjøper hund bør du sette deg inn i hvilke problemer som er vanlige hos den aktuelle rasen, slik at du kan stille oppdretter de riktige spørsmålene, vet hva du skal se etter og dermed minske risikoen for å kjøpe en hund med helseproblemer.

Her er nevnt mange av de vanligste arvelige problemene

Løse kneskåler
Patellaluksasjon eller løse kneskåler er en tilstand der kneskålen i ulik grad spretter ut av sporet sitt nederst på hundens lårben i kneleddet. Kneskålen (patella) skal gi støtte til kneleddet når benet strekkes ut. Ved patellaluksasjon glir kneskålen på innsiden eller utsiden av sporet og gjør det vanskelig for hunden å bøye kneleddet. Tilstanden er arvelig. Miniatyr- og smårasene er mest utsatte.

Albueleddsdysplasi (AD)
Fellesbetegnelse for flere ulike utviklingsfeil i albuen. Alle hunder av store raser anbefales å ta AD-røntgen. En del raseklubber krever AD-røntgen før avl for at valpene skal kunne registreres. Dette gjelder for følgende raser: rottweiler, leonberger, newfoundlandshund, berner sennen, labrador retriever, schäfer, rhodesian ridgeback og chowchow.

Hofteleddsdysplasi (HD)
Hofteleddsdysplasi er en arvelig lidelse der øverste del av lårbenet ikke passer optimalt inn i gropen på bekkenet. Dette vil før til unormal slitasje i leddet slik at hunden på sikt kan få betennelsesreaksjonr, forkalkninger og smerter i hoftene. HD graderes fra A til E der A og B regnes som HD-fri. Alle hunder av store raser anbefales å ta HD-røntgen. En del raseklubber krever HD-røntgen før avl for at valpene skal kunne registreres. Dette gjelder for følgende raser: rottweiler, leonberger, newfoundlandshund, St. bernhardshund, vorstehund, irsk setter, engelsk setter, gordon setter, breton, labrador retreiver, golden retreiver, flatcoated retriver, nova scotia duck tolling retriever, m. fl.

Kløe og allergi
Allergi hos hund sees i form av hud- og øreproblemer og/eller mage- og tarmproblemer. Hunden kan reagere på komponenter i fôret eller miljøfaktorer som pollen, husstøvmidd, røyk, såpe, mm. Ofte er det første eier registrerer kløe i ører og/eller poter. Hunder med fôrallergi vil ofte i tillegg ha løs avføring eller gjøre fra seg oftere enn normalt. Symptomer på allergi hos hund sees som regel enten før hunden er 1 år gammel, eller etter den er fylt 4 år. Allergi er arvelig og hunder med allergi skal ikke brukes i avl. Alle raser kan rammes av allergi, men det sees oftere hos enkelte raser. Verdt å nevne er Boxer, Staffordshire Bull Terrier, Pitbull Terrier, Fransk og Engelsk Bulldog, Dalmatiner, Rhodesian Ridgeback, Labrador Retriver, Golden Retriver, Springer Spaniel, Schäfer, Bichon Frisé, Mops og West Highland Terrier.

Øyesykdommer
Progressiv retinal atrofi (PRA)
Grønn stær
Grå stær
Linseluksasjon

Hjerteproblemer
Mitralisinsuffisiens
Aortastenose

Lavt stoffskifte
Hunden får som regel ikke symptomer før den er 4 – 10 år gammel. Utsatte raser er: engelsk setter, gordon setter, irsk setter, golden retriever dachs, old english sheepdog, boxer, cocker spaniel, puddel, riesenschnauzer, dvergschnauzer, dobermann og grand danois.

Retente melketenner
Hunder har 28 melketenner som begynner å falle ut ved ca. 4 mnd. alder. Når hunden er 7 måneder skal alle melketennene være erstattet av permanente tenner. Hos en del hunder faller ikke alle melketennene ut og de må da trekkes. Tannproblemer er smertefullt for hunden og kan gi livsvarige problemer. Tannstilling og retente melketenner er arvelig og hunder med veldig dårlig tannhelse bør derfor ikke benyttes i avl. Retente melketenner sees oftest hos miniatyr- og smårasene.

Tannstein
Bakterier og fôrrester vil danne plakk på hundens tenner. Hvis dette ikke fjernes, vil plakket mineralisere og bli til tannstein. Noen hunder får lett tannstein selv om eier gjør alt riktig for å forebygge. Tannhelse er arvelig og uforanderlige faktorer som bla. spyttsammensetningen er av stor betydning. Alle hunderaser kan få tannstein, men igjen er det hos de små rasene at man oftest ser mye tannstein, periodontitt og løse tenner.

Valg av oppdretter
Når du skal kjøpe en valp er det viktig å også vurdere oppdretteren. De fleste rasklubber har en liste over godkjente oppdrettere. Her er et veiledende skjema med nyttige spørsmål til oppdretter før du kjøper valp.