Fremmedlegeme

Definisjon og årsak
Et fremmedlegeme er et kroppsfremmed materiale som har kommet inn i kroppen. Det kan være alt fra glasskår i poten, mat i luftvegene eller noe hunden har svelget. I denne sammenheng omtales fremmedlegemer i fordøyelseskanalen, dvs. spiserør, magesekk og tarmer. Valper og unghunder er mest utsatt for å få fremmedlegeme. Det er ikke uvanlig at de spiser ting som steiner, kongler, pinner, hel frukt, leker, plastemballasje, sokker, truser, bind, mm. Når noe setter seg fast i tarmen, vil ikke normal fordøyelse kunne opprettholdes og hunden vil brekke seg og kaste opp. I tillegg kan fremmedlegemer i tarmen lage hull eller ødelegge tarmen der fremmedlegemet sitter fast.

Symptomer
- Oppkast kort tid etter at hunden har spist eller drukket
- Nedsatt allmenntilstand
- Nedsatt matlyst
- Lite eller ingen avføring
- Diaré
- Dehydrert
- Spent i buken
- Smerter i buken
- Feber
- Dersom tarmene er skadet kan hunden gå i sjokk

Diagnose
Dersom hunden har svelget et fremmedlegeme som ikke blokkerer tarmen, kan symptomene være svake. Dette gjelder f. eks. dersom hunden har svelget en tråd, stoffrester, o.l. Røntgen er nyttig for å avsløre fremmedlegemer i tarmen. Ofte vil delen av tarmen i forkant av en forstoppelse være gassfylt. Ikke alle gjenstander synes på røntgen. Ved mistanke om fremmedlegeme kan man gi kontrastvæske for så å ta bilder med jevne mellomrom. Man kan da se hvor kontrastvæsken stopper opp. Fremmedlegemer i magesekken kan være vanskelige å oppdage, også med kontrast. Ved mistanke kan man ta gastroskopi.

Behandling og prognose
Behandlingen avhenger av hva hunden har spist, men ofte er operasjon nødvendig. Dersom den nylig har spist noe mykt som ikke kan skade spiserøret, kan det være aktuelt med brekkmiddel. Små, glatte gjenstander kan passere tarmkanalen uten å skape problemer. Skarpe gjenstander og gjenstander som har satt seg fast krever operasjon. Dersom allmenntilstanden er god og tarmen ikke er skadet er prognosen god etter operasjon. Ved skader på tarm er prognosen avventende. Ved noen mindre fremmedlegemer kan veterinæren velge å vente med operasjon og gi hermetisk asparges. Denne vil pakke seg rundt fremmedlegemet og dermed beskytte tarmene.