Gjærsopp

Definisjon og årsak
Hos hund sees hovedsakelig to typer gjærsopp, Candida og Malassezia. Candida er en type gjærsopp som er en del av normalfloraen i hundens munn, nese, mage, tarm, ører og kjønnsveier. Malassezia er en del av normalfloraen i hud og ører. Noen ganger kan denne gjærsopp oppformere seg kraftig og skape problemer. Soppinfeksjonen er som regel lokal (begrenset til et område), men kan også bli systemisk. Hunder med andre underliggende årsaker som f.eks. diabetes eller allergi er mer utsatt.
Soppinfeksjoner i huden sees også dersom hunden har venekateter (permanent kanyle i en blodåre) over tid. Hunder med hengeører som er glad i å bade og får mye fuktighet i ørene er mer utsatt for infeksjon i ørene. Dette fordi soppen trives i varme og fuktige miljøer. Raser som er predisponert for infeksjoner med Malassezia er cocker spaniel, west highland white terrier, dachs, basset og puddel.

Symptomer
Symptomene avhenger av hvor soppen har oppformert seg og laget infeksjon
– Ører: kløe i og rundt ører, rød i ørene, rister på hodet, gnir hodet mot bakken, mørk ørevoks, sur lukt
– Hud: sår, pustler, rød og irritert hud, mørkfarging av hud og kløe
– Pels: rustrød misfarging, håravfall, flass, fet pels
– Urinveger: tisser oftere enn normalt, smerter ved tissing, slikker seg mye på penis/vulva, vondt lukt, blod i urinen, mm.
– Munn: sikling og nedsatt matlyst
– Systemisk: feber og nedsatt allmenntilstand (sjeldent)

Diagnose
Diagnosen på lokal infeksjon med Candida kan veterinæren som regel stille ved å ta ut en prøve fra der hunden har symptomer og sende til dyrkning. Veterinæren kan også se direkte i mikroskopet på klinikken og få en sterk mistanke. Ved symptomer fra urinveger tas det urinprøve. På hunder med feber eller nedsatt allmenntilstand bør det tas blodprøve for å se på infeksjonsbildet, lever- og nyreverdier samt tegn til diabetes eller Cushings.

Behandling og prognose
Lokal infeksjon behandles med soppdrepende midler i form av sjampo, øredråper, salver, mm. avhengig av hvor infeksjonen er. Det er ofte en underliggende årsak til soppinfeksjoner, i hvert fall hvis de kommer tilbake. Det er viktig å finne og behandle denne. Systemisk infeksjon er sjeldent, men krever som regel utredelse og innleggelse på klinikk.