Grønn stær

Definisjon og årsak
Grønn stær kalles også glaukom og er en lidelse der trykket i øyet øker. Kammervæsken fyller tomrommet mellom linsen og hornhinnen. Den skal dreneres via kammervinkelen (mellom hornhinnen og regnbuehinnen). Dersom kammervinkelen er tett, vil trykket av kammervæske i øyet øke. Dette kalles primær grønn stær og er den vanligste formen. Grønn stær sees også som følge av andre øyesykdommer som hemmer drenasjen av kammervæske uten at kammervinkelen er tett. Denne formen omtales som sekundær grønn stær. Det kan være uveitt (betennelse i regnbuehinnen, årehinnen og strålelegemet), forflytning av linsen, svulster eller skader. Grønn stær kan føre til skader på den optiske nerven og blindhet. Tilstanden er smertefull for hunden. Tilstanden er arvelig. Utsatte raser er cocker spaniel, welsh springer spaniel, elghund, beagle, puddel, samojed, hukey, chow chow, dasch og dvergschnauzer.

Symptomer
Dersom kammervinkelen er tett, som er den vanligste formen, kommer symptomene gjerne raskt. Ved åpen kammervinkel utvikler symptomer seg over lengre tid.

– Kniper med øyet pga. smerter
– Gnir seg mot øyet eller gnir hodet mot bakken
– Forstørret pupill (noen ganger mindre pupill)
– Øyet blir større og mer utstående
– Forstørrede blodkar i slimhinnen rundt øyet, ser rødt ut
– Gråskjær i øyet
– Nedsatt syn
– Nedsatt allmenntilstand
– Nedsatt appetitt
– Smerter i hodet

Diagnose
Diagnosen stilles ved hjelp av et spesielt måleinstrument (tonometer) som måler trykket i øyet. Øyelysning og andre undersøkelser hos øyespesialist kan være nødvendig for å finne ut om det er noen underliggende sykdom.

Behandling og prognose
Grønn stær kan ikke kureres. Ca. 40 % av hundene blir blinde på det rammede øyet innen et år. Ved primær grønn stær rammes som regel begge øynene i løpet av kort tid. Det finnes ulike praparater som bidrar til å senke trykket i øyet. Det er viktig å sette i gang behandling tidlig. Ulike øyedråper hemmer produksjonen av kammervæske eller letter drenasjen. Veterinæren vil som regel også gi hunden smertestillende og betennelsesdempende (NSAIDs). Ved sekundær grønn stær må underliggende årsak behandles. De fleste hunder greier seg godt med nedsatt syn siden de har andre sterke sanser. Hovedproblemet ved grønn stær er at tilstanden kan være svært smertefull. Øyet kan fjernes kirurgisk. Mange hunder får da et veldig godt liv, selv om man blir nødt til å fjerne begge øynene.