[bt_bb_section layout=»boxed_1200″ lazy_load=»yes» show_video_on_mobile=»»][bt_bb_row][bt_bb_column lazy_load=»yes» shape=»inherit» border=»» width=»1/1″][bt_bb_text]

Definisjon og årsak
Hornhinnen kalles cornea på fagspråket og rifter og skader i denne omtales som hornhinnesår eller corneasår. Hornhinnen er den klare hinnen som dekker øyet. Denne består av fire lag og er 0,6 – 0,8 mm tykk. Det nest øverste laget er det tykkeste og er et av de mest nerverike vevene i kroppen. Rifter og sår som går ned i dette laget gjør derfor vondt. Sår og rifter i hornhinnen kan skyldes mange ulike forhold.

Årsaker
– Noe kommer i direkte kontakt med hornhinnen er en av de vanligste årsakene. Det kan være pinner, småstein, etc., katteklor eller feilstilte øyevipper
– Nedsatt tåreproduksjon (keratoconjunktivitis sicca)
– Innrullede øyelokk (entropion)
– Infeksjoner i øyet (bakterier eller virus)
– Nerveskader (N. facialis eller N. trigeminus)
– Øyelokkene dekker ikke hele øyet når hunden lukker øynene. Dette fører til uttørking av hornhinnen. Vanligst på brachycefale raser (flatt ansikt)
– Kjemikalier

Symptomer
– Kniper med øyelokkene pga. smerte
– Gnir seg mot øynene eller gnir hodet mot bakken
– Renner fra øyet. Ofte klar væske, men kan også bli gult eller grått pussliknende
– Rød i slimhinnen rundt øyet
– Sensitiv for lys
– Prikker, sår, eller grå forandringer på hornhinnen
– Slør over øyet

Diagnose
Mistanke fattes ved klinisk undersøkelse. Noen ganger kan man se skader på hornhinnen med det blotte øyet. Fluorescin øyedråper er en spesiell farge som brukes ved mistanke om hornhinnesår. I det øverste laget av hornhinnen vil ikke farge feste seg. Er det derimot rift ned til det neste øverste laget, vil det skadede området farges grønt.

Behandling og prognose
Rask behandling er viktig ved sår i hornhinnen for å unngå dannelsen av arrvev som kan nedsette synet permanent. Dersom det finnes en underliggende årsak må denne også behandles. Ukompliserte sår i hornhinnen behandles som regel med Kloramfenikol øyedråper. Disse skal dryppes ofte (minst 4-6 ganger daglig). Kontroll hos veterinær er viktig for å kontrollere at såret er helt grodd før behandlingen avsluttes. Husk at Kloramfenikol ikke skal benyttes til matproduserende dyr som storfe, gris, sau, hest, m.fl. Dyr som har fått Kloramfenikol kan aldri brukes til matproduksjon.

[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]