Hull i tennene

Definisjon og årsak
Dersom emaljen på tennene skades eller brytes ned, oppstår hull i tennene (karies). Dette er sjelden på hund sammenliknet med hos menneske. Hos hund sees hull stort sett bare på de store jekslene. Uten behandling kan hullet gå inn til pulpa av tannen der nerven sitter og gi tannverk.

Det danner seg ofte mye tannstein der hullet sitter som skaper et dårlig miljø i munnen og predisponerer for andre tannproblemer. Bakterier kan ta seg inn til tannroten slik at det oppstår tannrotabscess.

Symptomer
– Nedstemt
– Problemer med å tygge. Noen hunder slutter å spise, mens andre svelger fôret helt, tygger bare på en side eller unngår ting som er harde å tygge på
– Sikler
– Dårlig ånde
– Klør seg rundt munnen eller gnir hodet mot bakken
– Hakker tenner
– Hevelser i ansiktet (hvis det oppstår tannrotabscess)

Diagnose
Diagnosen stilles ved klinisk undersøkelse. Veterinæren kan avgjøre om hullet går inn til pulpa ved sondering. Ved mistanke om tannrotabscess bør man ta røntgen.

Behandling og prognose
Tann med karies krever behandling. Veterinærer som har avansert tannutstyr kan legge fyllinger eller lage kroner. Holdbarhet på fyllingene er varierende. Kroner kan fungere godt, men er kostbart. I praksis er det vanligste å trekke tannen. Hunden greier fint å tygge selv om den mangler noen tenner. Kroner er mest aktuelt på hjørnetenner siden disse kan være vanskelige og tidkrevende å trekke. Hjørnetennene er med på å holde tungen på plass og bittet stabilt. Alder på hunden er også avgjørende for valg av behandling.