[bt_bb_section layout=»boxed_1200″ lazy_load=»yes» show_video_on_mobile=»»][bt_bb_row][bt_bb_column lazy_load=»yes» shape=»inherit» border=»» width=»1/1″][bt_bb_text]

Definisjon og årsak
Ødem betyr opphopning av væske. Med jaktødem menes væske i lungene (lungeødem). Navnet kommer av at dette oppstår som følge av svært hard, fysisk aktivitet som f. eks. jakt. Høy hjertefrekvens over en viss tid kan forårsake lungeødem. Hunder som er stresser mye og blir veldig ivrige er utsatt. Det samme gjelder utrent hund som plutselig tas med på veldig hard fysisk aktivitet. Hunder som bjeffer mye mens de er på jakt rammes hyppigere. Jaktødem sees oftere på drever enn på andre raser.

Symptomer
Symptomer oppstår som regel i løpet av 30 minutter etter at hard, fysisk aktivitet er avsluttet. Uten behandling varer jaktødem som regel fra 3 timer til 2 døgn.
– Mer sliten enn vanlig
– Hoster og brekker seg uten at noe kommer opp
– Puster raskere enn normalt

Diagnose
Mistanke fattes på sykehistorie og klinisk undersøkelse. Væske i lungene kan bekreftes på røntgen. Det er viktig å huske at lungeødem også kan skyldes andre årsaker som hjerteproblemer eller lungebetennelse.

Behandling og prognose
Veterinær bør alltid kontaktes dersom hunden får jaktødem. Lungeødem behandles med vanndrivende medikamenter. Ved milde til moderate tilfeller kan veterinæren velge å kun holde hunden i ro. Det er viktig å utrede om ødemet skyldes hard aktivitet eller andre underliggende problemer. Hunder med jaktødem får dette ofte tilbake ved hard fysisk aktivitet. Disse hundene bør derfor ikke benyttes i jakt lenger. Jaktødem er trolig arvelig så disse hundene bør heller ikke benyttes i avl.

[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]