[bt_bb_section layout=»boxed_1200″ lazy_load=»yes» show_video_on_mobile=»»][bt_bb_row][bt_bb_column lazy_load=»yes» shape=»inherit» border=»» width=»1/1″][bt_bb_text]

Definisjon og årsak
Jurbetennelse kalles mastitt på fagspråket og skyldes som regel en bakteriell infeksjon. De vanligste bakteriene er stafylokokker, streptokokker eller E. coli. Jurbetennelse kommer stort sett alltid i forbindelse med laktering (når tispen har melk i juret). Det er hovedsakelig diegivende tisper med valper som rammes. I blant kan også hunder med innbilt svangerskap og melk i juret få jurbetennelse. Bakteriene kommer som regel inn via spenekanalene eller bittsår fra valpenes tenner eller klør. Dårlig hygiene i valpekassen øker risikoen. Det er også mulig at infeksjoner fra andre steder i kroppen sprer seg til juret.

Symptomer
– Vil ikke la valpene die
– Urolige valper
– Hovent og varmt jur
– Misfarget melk
– Nedsatt allmenntilstand
– Nedsatt appetitt

Diagnose
Diagnosen stilles på klinisk undersøkelse. For å avgjøre hvilken bakterie det dreier seg om, må det tas ut svaberprøve som sendes til dyrkning.

Behandling og prognose
Tisper med jurbetennelse trenger antibiotika. Dersom hun har høy feber bør hun også få smertestillende og febernedsettende (NSAIDs). Juret bør melkes ut så ofte som mulig (minst 3 ganger daglig). Valpene skal ikke drikke melken fra infiserte jurkjertler og bør få morsmelkerstatning til tispen er frisk. Med behandling er prognosen veldig god. Uten behandling kan den infiserte jurkjertelen sprekke opp, det kan dannes verkebyller eller det kan gå koldbrann i jurkjertelen. I verste fall kan bakteriene spres med blodet og gi blodforgiftning som kan være kritisk.

[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]