[bt_bb_section layout=»boxed_1200″ lazy_load=»yes» show_video_on_mobile=»»][bt_bb_row][bt_bb_column lazy_load=»yes» shape=»inherit» border=»» width=»1/1″][bt_bb_text]

Definisjon og årsak
Leishmaniose er en sykdom som forårsakes av en encellet parasitt. Denne lever i de hvite blodcellene og overføres ved stikk av sandflue, også kalt sandmygg. Den vanligste arten heter Leishmania infantum. Parasitten kan smitte hund, katt og mennesker og gi alvorlig sykdom. Den forekommer hovedsakelig i Middelhavslandene, Portugal, Latin-Amerika, Nord- og Øst-Afrika og Sør- og Øst-Asia. Leishmania-parasitten må utvikle seg i sandfluen for å bli smittefarlig. Mennesker kan derfor ikke smittes direkte fra hunden.

Symptomer
Hos hund er forløpet som regel kronisk og starter med hudforandringer. Det kan også være mer akutt med feber, oppkast, diaré, neseblødninger, mm. Det kan ta måneder til år fra hunden smittes til den utvikler symptomer. Hunder som er født og oppvokst i områdene der det finnes Leishmania, utvikler ofte ingen symptomer. Disse fungerer som friske smittebærere. Hunder fra Norge og andre land der Leishmania ikke finnes, har større sjanse for å utvikle sykdom.

– Hudforandringer er som regel det første eier legger merke til. Typisk er hårløshet og sår ved ører, øyne og snute
– Slapp
– Avmagring
– Mister muskelmasse
– Halthet og bevegelsesproblemer pga. leddbetennelser
– Neseblødninger
– Betennelser i øyet
– Hovne ben og ledd
– Drikker og tisser mer enn normalt
– Diaré
– Oppkast
– Feber

Leishmaniose kan etter hvert føre til blodmangel, lever- og nyreskader.

Diagnose
Ved mistanke om leishmaniose, vil veterinæren ta ut en blodprøve. Noen ganger er det mulig å påvise parasitten direkte i blodutstryk i mikroskopet. Blodprøven analyseres ved laboratoriet for sikker diagnose. Det er også mulig å ta finnålsbiopsi fra lymfeknuter for å påvise parasitten.

Behandling og prognose
Det finnes ingen kur for leishmaniose, kun medisiner som kan dempe symptomene. Behandling hos hund er vanskelig og prognosen er avventende til dårlig hos hunder som utvikler symptomer. Det er derfor viktig å beskytte mot sandfluen hvis man reiser til de nevnte områder. Hunden kan enkelt beskyttes mot sandmygg ved hjelp av ulike parasittmidler. Det finnes mange på markedet, blant annet Scalibor halsbånd eller påflekkingsvæske som Bayvantic eller Exspot. Det finnes nå også en vaksine mot leishmaniose.

[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]