Definisjon og årsak
Lus er en av de vanligste parasittene som forårsaker kløe hos hund i Norge. Det finnes to typer lus hos hund, blodlus (linognatus setosus) og pelslus (trichodectes canis). Blodlus lever av å suge blod, mens pelslusen spiser døde hudceller. I Norge sees nesten kun den blodsugende varianten på hund. Lus er artsspesifikke. Det betyr at hundens lus ikke kan smitte til mennesker eller andre dyr, og at lus fra mennesker og andre dyr ikke kan smitte til hund. Lus overføres fra hund til hund ved direkte kontakt eller ved bruk av samme utstyr som hundeseng, sele, etc. Lusen kan leve opptil 2 uker i miljøet. Pelslus er mellomvert for hundens bendelorm og kan dermed overføre smitte.
Symptomer
– Kløe. Oppstår ofte før eier har sett lus. Hunden klør som regel mest rundt ører, på undersiden av halsen og i lysken
– Lus kan sees med det blotte øyet. De er 1-3 mm lange, gulbrune. Beveger seg sakte rundt i pelsen
– Kløe kan føre til utvikling av andre hudproblemer som våteksem eller betennelse i huden (dermatitt)
Blodlus
Diagnose
Diagnosen stilles ved påvisning av lus eller egg. Egg kan sees festet på hårstrå i mikroskopet. Dersom det er få lus kan de være vanskelige å oppdage.
Behandling og prognose
Lus behandles forholdsvis enkelt med parasittmidler. Det finnes mange ulike alternativer. Hunder som har mye kontakt med andre hunder bør bruke Seresto halsbånd eller påflekkingsmidler forebyggende. Påflekkingsmidler som Advocate, Bayvantic, Stronghold, Exspot og Frontline dreper lus. For hunder som er hardt angrepet kan spesialsjampo være aktuelt. Det er da viktig å ikke sjamponere etter behandling med påflekkingmidler siden sjampo tar bort virkningen av disse. Behandling med påflekkingsmidler må gjentas, normalt etter 3 uker. Tepper og annet hunden har ligget på skal vaskes på 60 grader. Gulvtepper og liknende må støvsuges godt.