Mygg

Hva er mygg?
Mygg er insekter og det det finnes mange ulike arter. Videre her omtales familien stikkmygg (Culicidae) som er den mest kjente i Norge. I Norge finnes det 38 kjente arter stikkmygg. Disse er 5-8 mm lange og blodsugende, men det er bare hunnmyggen som suger blod. Hannen lever av blomsternektar.

Hvor lever myggen?
Mygg finnes i så å si alle verdens land utenom Antarktis. I Norge er myggen utberedt over hele landet. Larvene til myggen utvikles i stillestående vann og man finner derfor mye mygg i områder med myr, små dammer, o.l. Myggen legger egg som overvintrer. Disse klekkes på vår og tidlig sommer.

Er mygg farlig for hunden?
Nei, ikke i Norge. Mygg i seg selv er ikke farlige, men kan gi kløende stikk. I Norge finnes det heller ingen kjente sykdommer som overføres med mygg. I andre land kan mygg overføre sykdommer, mest kjent er malaria hos menneske. Hunder kan ikke få malaria, men andre sykdommer. Noen snakker om hunde-malaria/canine malaria. Dette er et misvisende navn. Sykdommen smitter ikke via mygg og er bedre kjent under navnet leptospirose.

Sykdommer myggen kan overføre
- Hjerteorm (vanligste)
- West Nile Virus
- Hjernebetennelse (Eastern Equine Encephalitis)

Hvordan kan hunden beskyttes mot mygg?
Det finnes flere preparater som beskytter hunden mot mygg. F.eks. påflekkingspreparater som Advocate, Bayvantic og Broadline eller halsbånd som Scalibor. I tillegg kan man bruke insektsspray som holder myggen unna, f.eks. Centaura som kan brukes på både hund og eier.