[bt_bb_section layout=»boxed_1200″ lazy_load=»yes» show_video_on_mobile=»»][bt_bb_row][bt_bb_column lazy_load=»yes» shape=»inherit» border=»» width=»1/1″][bt_bb_text]

Definisjon og årsak
Hundens nesemidd heter Pneumonyssoides caninum på latin. Dette er en liten parasitt som lever i nesehulen til hunden. Midden er ca. 1 mm stor og smitter ved direkte eller indirekte kontakt mellom hunder. Nesemidd er forholdsvis vanlig hos hunder i Norge. I en undersøkelse var 7 % av norske og 20 % av svenske hunder bærere av nesemidd. Midden kan leve i opptil 3 uker utenfor hunden dersom miljøet er fuktig. Mennesker kan ikke smittes.

Symptomer
Mange hunder viser ingen symptomer ved infeksjon med nesemidd. Disse fungerer som friske smittebærere. Oppdages lettere på brukshunder som spor- eller jakthunder.
– Nyser innover
– Snøfting
– Gnir snuten mot gulvet
– Rennende nese
– Nedsatt luktesans

Diagnose
Kan påvises ved svaberprøve eller neseskylling. Midden kan være vanskelig å påvise og veterinæren vil i mange tilfeller velge å behandle på mistanke.

Behandling og prognose
Nesemidd behandles med midler mot parasitter. Det finnes flere alternativer, blant annet en tablett som heter Interceptor eller et påflekkingspreparat som heter Ivomec. Nesemidd er ikke farlig, men kan være irriterende for hunden samt redusere bruksverdien pga. nedsatt luktesans. Effekten av behandling er god. Det er ikke uvanlig at hunden kan få nesemidd igjen senere i livet og må behandles på nytt.

[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]