Definisjon og årsak
Ytre ørebetennelse heter otitis externa på fagspråket og er svært vanlig på hund. Ørebetennelse har som regel alltid en underliggende årsak som fører til at det vokser opp sopp og/eller bakterier. Sopp og bakterier trives best i varmt og fuktig miljø. Hunden kan ha en eller flere av følgende underliggende årsaker:
– Hengende ører gir fuktig miljø i øregangene
– Trange øreganger
– Mye hår i øregangene gir fuktig miljø
– Bader mye og får vann i ørene
– Allergi
– Lavt stoffskifte
– For stor eller for liten produksjon av ørevoks
– Sår i øregangen
– Skabb
– Fremmedlegeme i øret
– Nydannelse i øregangen
– Reaksjon på legemidler
– Autoimmune sykdommer

Symptomer
Ytre ørebetennelse kan være i kun ett eller begge ørene samtidig.
– Klør i ørene
– Rister på hodet
– Gnir hodet mot bakken
– Rød i øret
– Lukter surt
– Øm ved berøring av øret
– Gul eller mørkebrun ørevoks

Diagnose
Veterinæren vil ta ut en prøve for å se etter sopp og bakterier i mikroskopet. Dersom hunden får ørebetennelsen tilbake kan det være aktuelt å sende prøve til dyrkning. Ved hjelp av et otoskop kan veterinæren se dypt ned i øret og se etter sår, nydannelser, skader på trommehinnen, mm.

Behandling og prognose
Behandlingen avhenger av underliggende årsak, samt om det er sopp og/eller bakterier involvert. Uansett er det viktig å rense øret godt med voksoppløsende ørerens. Det finnes mange ulike på markedet, f.eks. Epi-otic eller Otodine. Sprut rensen godt ned i øret, massér ved øret helt ned mot hodet og tørk godt ut med bomullspads. Hunder har lange øreganger og man kan tørke så langt man kommer inn med fingrene. Q-tips skal ikke brukes lengre inn enn det man kan se. Veterinæren kan velge å skrive ut øredråper som er sopp- og/eller bakteriedrepende. Hundens øreganger bør nappes fri for hår. Hos hunder som bader bør man vaske med voksoppløsende ørerens etterpå for å minske sjansen for ørebetennelse. Prognosen er god, men sjansen for tilbakefall er stor om man ikke tar tak i underliggende problem. Det er viktig med kontroll hos veterinær før behandlingen avsluttes.