Osteochondrose dissecans (OCD)

 

Definisjon og årsak
Osteochondrose er en tilstand som affiserer brusken i ett eller flere ledd. Alle leddflater har et lag av brusk som beskytter knoklene og gjør leddflaten glatt. Dersom denne brusken skades eller ikke utvikles normalt, vil det føre til smerter i det aktuelle leddet. Hvis brusken blir svak kan det løsne biter av den. Denne tilstanden kalles osteochondrose dissecans (OCD). Lidelsen sees hovedsakelig på de store hunderasene i vekstperioden. Symptomene kommer som regel når hunden er 4 – 10 måneder gammel. OCD kan i teorien oppstå i alle ledd i kroppen. På hund sees OCD hyppigst i skulder, men også i albue, hase og kneledd er forholdsvis vanlig. OCD i skulder eller albue kommer ofte på begge bena. Årsaken til OCD er sammensatt. Det kan være arvelig, skyldes skade, hurtig vekst, feilernæring, hormonell ubalanse eller en kombinasjon av disse.

Symptomer
– Halthet på benet med OCD
– Stivhet. Ved OCD i skulder vil ikke hunden strekke ut forbenet skikkelig
– Haltheten oppstår som regel når hunden er 4 – 10 måneder gammel
– Haltheten blir gjerne verre ved aktivitet og bedre ved hvile

Diagnose
Ved klinisk undersøkelse kan veterinæren finne ut hvilket ledd hunden har vondt i. Selve brusken synes ikke på røntgen, men det kan være nyttig for å utelukke andre mulige diagnoser, samt se etter skader på benvevet i leddflatene. Ved mistanke om OCD vil ofte veterinæren henvise hunden til en ortoped. For sikker diagnose må man bruke artroskopi der et lite kamera føres inn i leddet. Dette gjøres som regel samtidig med en eventuell operasjon.

Behandling og prognose
Overvektig hund må slankes. Hundens fôr bør kontrolleres, innhold av energi, kalsium og fosfor er av betydning. Hos unge hunder er i de fleste tilfeller operasjon å anbefale. Unge hunder med OCD i skulder eller albue blir som regel helt bra etter operasjon. OCD i knær og hase har mer avventende prognose. Prognosen avhenger av hvor store sekundære forandringer det er i leddet. Hunden kan som regel fungere som selskapshund, men ikke brukshund. Hunden får smertestillende og betennelsesdempende (NSAIDs) i form av tabletter eller mikstur før og etter operasjonen. Det er også vanlig å gi tilskudd av glukosamin og kondriotinsulfat i form av spesialfôr (Hill’s j/d, Eukanuba joint mobility, Royal Canin mobility, m.fl.) eller kosttilskudd (Canosan, Cosequin, Glyco flex, m.fl.). For å minske sjansen for OCD er det viktig å bruke et godt fôr. Hunder med OCD skal ikke brukes i avl.