[bt_bb_section layout=»boxed_1200″ lazy_load=»yes» show_video_on_mobile=»»][bt_bb_row][bt_bb_column lazy_load=»yes» shape=»inherit» border=»» width=»1/1″][bt_bb_text]

Definisjon og årsak
Osteosarkom er en ondartet svulst utgått fra benvev og omtales som benkreft i dagligtalen. Hos hund er dette den vanligste svulsten utgått fra benvev (utgjør ca. 85 %). Osteosarkomer er som regel aggressive og sprer seg lett til lunger og omkringliggende benvev. Svulster i benvev kan også oppstå som følge av spredning av svulster fra andre organer. Disse er da ikke osteosarkomer, men kan likne både i symptomer og på røntgen.

Osteosarkom rammer som regel store raser med gjennomsnittsalder 7 år. Utsatte raser er golden retriver, flatcoated retriver, rottweiler og greyhound. Osteosarkomer sees oftest i endene av de lange rørknoklene.

Disse knoklene rammes oftest
– Nedre del av underarmsbenet (radius)
– Øvre del av overarmsbenet (humerus)
– Nedre del av lårbenet (femur)
– Øvre del av leggbenet (tibia)

Symptomer
– Halthet. Kan komme og gå over tid
– Hevelser på bena
– Øm ved berøring eller bøyning av ledd
– Brister eller brudd pga. nedsatt styrke i knokkelen
– Respirasjonsproblemer og nedsatt utholdenhet ved spredning til lunger

Diagnose
Osteosarkomer synes på røntgen. For en sikker diagnose må man ta biopsi. Det kan være vanskelig å få en god vevsprøve.

Behandling og prognose
Prognosen ved osteosarkom er avventende til dårlig. Uten behandling lever hunden sjelden mer enn noen måneder. Før man vurderer behandling bør man ta røntgen av lunger for å se etter spredning. I de fleste tilfeller har osteosarkom spredd seg når diagnosen stilles. Dersom hunden ikke har spredning, kan man amputere benet. Hunder er tilpasningsdyktige og mange kan leve fint som selskapshunder med tre ben. Cellegift og strålebehandling er også brukt. I tillegg bør hunden få smertestillende. Gjennomsnittlig levealder etter amputasjon er 5 mnd.

[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]