[bt_bb_section layout=»boxed_1200″ lazy_load=»yes» show_video_on_mobile=»»][bt_bb_row][bt_bb_column lazy_load=»yes» shape=»inherit» border=»» width=»1/1″][bt_bb_text]

Definisjon og årsak
Med overvekt menes at hunden har for mye kroppsfett. Som hos mennesker er overvekt hos hund oftest en livsstilsykdom. Overvekt skyldes i de aller fleste tilfeller at hunden spiser mer enn den forbrenner.

Fat Beagle, 3 years old, sitting against white background

Hunder forstår ikke sitt eget beste når det kommer til mat og det er derfor eiers ansvar og fôre hunden med riktig type og mengde fôr. Mange eiere tenker ikke på hvor mange kalorier det er i en brødskive eller en pølse før de gir det til hunden. Det er viktig å huske på at hunder som regel veier mindre enn mennesker. Dersom en hund på 20 kg spiser en pølse, er det som at et menneske på 80 kg spiser 4 pølser. Raser som er glad i mat er ekstra utsatte. Kastrerte/steriliserte hunder får økt matlyst og vil dermed kunne legge på seg lettere enn før. Hunder som får lite mosjon vil også legge på seg. Hormonelle forstyrrelser som lavt stoffskifte (hypotyreose), cushing og overproduksjon av insulin kan også føre til overvekt. Tilstander som gir væske i buken, forstørret lever eller milt, kan mistolkes av eier som overvekt.

Bodyscore
Det er vanlig å bruke en bodyscore-skala for å angi holdet på hunden. Skalaen går fra 1 til 5 der 1 er mager, 2 er litt tynn, 3 er normalvektig, 4 er moderat overvektig og 5 er betydelig overvektig. Hunden skal ha markert midje både sett fra siden og ovenfra. Når du holder på hver side av hundens brystkasse skal du kunne kjenne ribbena gjennom underhudsfettet med flat hånd. Hos atletiske raser som settere, mynder, whippet, m.fl. kan ribbena ofte så vidt skimtes uten at hunden anses som undervektig. Også nakke, rygg og halerot bør kjennes på når overvekt vurderes.

Symptomer
– Dårlig markert midje
– Kjenner ikke ribbena med flat hånd på sidene av hundens brystkasse
– Nedsatt utholdenhet
– Mindre leken og glad
– Belastningsskader. Haltheter er typisk
– Hudinfeksjoner dersom overvekten gjør at hunden får hudfolder

Diagnose
Diagnosen stilles ved å se og kjenne på hunden som beskrevet. Ved mistanke om underliggende sykdom som f. eks. lavt stoffskifte eller cushing, må man ta blodprøve.

Behandling og prognose
Hvis det finnes en underliggende årsak må denne behandles. Videre handler det enkelt og greit om å gi hunden mindre mat og mer mosjon. Det finnes egne slankefôr til hund. Fôr som heter moderat calorie, reduced calorie, neutered, for kastrerte hunder, overweight, mm. er ikke nødvendigvis slankefôr. De fleste av disse inneholder noe mindre kalorier, men er ikke slankefôr. De virkelige slankefôrene tilhører såkalt veterinærseriene til de store fôrprodusentene og selges kun hos veterinær eller over nett, ikke i dyrebutikker og dagligvareforretninger. Eksempler på slankefôr er Hill’s r/d, Hill’s m/d, Hill’s metabolic, Eukanuba restricted calorie, Royal Canin Obesity, Royal Canin Satiety, ProPlan Overweight Management, m.fl. Billig-fôr fra dagligvaren inneholder ofte mye fett og salt og egner seg dårlig for hunder som skal ned i vekt. For mange hunder er det tilstrekkelig å kutte ut brød, matrester, griseører og andre godbiter for å gå ned i vekt. Økt aktivitet er også viktig. På dårlig trente hunder som er veldig overvektige eller har belastningsskader er det viktig å ikke gå altfor hardt ut. Svømming er god trening og skånsomt for leddene.

[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]