Parvovirus

Definisjon og årsak
Parvovirus er et svært smittsomt virus hos hund. Det kan også smitte andre hundedyr som ulv og rev. Viruset forårsaker som regel alvorlig betennelse i tarmene (enteritt) som gir oppkast og diaré. Det kan også forårsake betennelse i hjertemuskulaturen hos unge valper. Parvovirus kan ramme hunder i alle aldre, men valper som er mellom 6 uker og 6 måneder gamle er mest utsatt. Uvaksinerte valper fra uvaksinerte mødre har ingen beskyttelse mot parvovirus. Viruset spres med avføringen og kan overleve flere år i naturen. Sykdommen er sjelden i Norge og de fleste hundeeiere er flinke til å vaksinere. Av ukjent årsak er noen raser mer utsatt for parvovirusinfeksjon enn andre. Dette gjelder engelsk springer spaniel, dobermann, rottweiler, schäfer, labrador, m.fl.

Symptomer
Parvovirus kan forårsake betennelse i tarmene (enteritt) eller betennelse i hjertemuskulaturen (myokarditt).

Symptomer enteritt-form
Dette er den vanligste formen. Sees oftest på valper i alderen 6 uker til 6 måneder.
– Voldsomt oppkast. Dette er som regel første symptom
– Diaré, ofte blodig
– Nedsatt allmenntilstand
– Apatisk
– Nedsatt appetitt
– Feber
– Dehydrering

Symptomer myokarditt-form
Denne formen er sjelden. Sees hovedsakelig på 2-3 uker gamle valper.
– Plutselig død

Diagnose
Virus kan dyrkes fra avføringsprøve, men det tar flere dager å få svar. I praksis er det vanlig å ta blodprøve og røntgen for å utelukke andre årsaker.

Behandling og prognose
Det finnes ingen kur mot parvovirus. Ved infeksjon behandler man symptomatisk. Væske intravenøst er veldig viktig for å unngå dehydrering. Dersom hunden i tillegg har bakterielle infeksjoner kan den trenge antibiotika. Legemiddelet Virbagen Omega inneholder felint interferon og er brukt med god effekt mot parvovirus. Parvovirus inngår i den «vanlige» vaksinen som anbefales til alle hunder og gir god beskyttelse. Hunden vaksineres ved 8 og 12 uker, deretter ved 1 års alder, så hvert tredje år resten av livet.