[bt_bb_section layout=»boxed_1200″ lazy_load=»yes» show_video_on_mobile=»»][bt_bb_row][bt_bb_column lazy_load=»yes» shape=»inherit» border=»» width=»1/1″][bt_bb_text]

Hva er piskeorm?
Hundens piskeorm heter Trichuris vulpis og blir opptil 7,5 cm lang. Første tredjedel av ormen er tykkere enn resten. Dette gjør at den får en hale med et piskeliknende utseende. Egg skilles ut i avføringen. Disse tåler godt varme, kulde og tørke.
Foto: Alan R. Walker
Når en hund får i seg egg klekker de i tynntarmen. Larvene utvikles i slimhinnen i tynntarmen i 2-10 dager før de vandrer videre til blindtarmen og tykktarmen der de utvikles til voksne ormer. Piskeorm er relativt sjelden i Norge.

Hvordan smittes hunden av piskeorm?
Hunden smittes ved å få i seg egg fra kontaminert avføring, jord, etc.Er piskeorm farlig for hunden?
De fleste hunder med bendelorm har ingen eller få symptomer. Infeksjon med piskeorm kan i noen tilfeller forårsake betennelse i tarmene som igjen gir diaré. Av og til kan friskt blod eller slim sees i avføringen. Hos svake individer kan alvorlig infeksjon gi blodmangel, dehydrering og vekttap.

Hvordan merker jeg at hunden har piskeorm?
I de fleste tilfeller vil man ikke kunne se at hunden har piskeorm. For å stille diagnosen må man ta avføringsprøve og se etter egg.

Kan hundens piskeorm smitte mennesker eller andre dyr?
Det mistenkes at hundens piskeorm kan smitte mennesker, men dette er veldig sjeldent og regnes ikke som et problem.

Hvordan behandles piskeorm?
Det finnes mange ulike preparater mot piskeorm. Eksempler er Drontal, Interceptor, Panacur, Procox, Profender, Veloxa, Welpan, m.fl.

[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]