Retente melketenner

Definisjon og årsak
Med retente melketenner menes at en eller flere melketenner ikke faller ut av seg selv. Hunder har 28 melketenner som begynner å falle ut ved ca. 4 mnd. alder. Når hunden er 7 måneder skal alle melketennene være erstattet av permanente tenner. Fullt tannsett hos hund er 42 tenner, men en del hunderaser får ikke alle disse. Den vanligste årsaken til at melketennene ikke faller ut er at den permanente tannen vokser ut litt skjevt slik at den ikke presser på roten til melketannen, men i stedet vokser ut ved siden av. Retente melketenner kan være hvor som helst i munnen, men hjørnetennene oppe er spesielt utsatte.

Tannstilling og retente melketenner er arvelig og hunder med dårlig tannhelse bør derfor ikke benyttes i avl. Retente melketenner sees oftest hos miniatyr- og smårasene som chihuahua, pomeranian, kleinspitz, papillon, yorkshire terrier, toy- og dvergpuddel, shih tzu, lhasa apso, pekingeser, mops, m.fl.

Symptomer
– Dobbelt tannsett. Sees oftest på hjørnetennene i overkjeven
– Dårlig ånde
– Mye tannstein
– Rød i tannkjøttet
– Nedsatt appetitt
– Tungen henger ut
– Sikler

Diagnose
Veterinæren vil som regel oppdage retente melketenner ved en enkel tannkontroll. Er hunden veldig urolig kan det være nødvendig med bedøvelse for å få undersøkt ordentlig.

Behandling og prognose
Tenner som ikke har falt ut og ikke er løse når hunden er 9 mnd. gammel vil sjelden løsne og må trekkes. Melketenner går som regel ganske greit å trekke og hunden kommer seg i løpet av få dager. Hvis man ikke trekker retente melketenner blir miljøet i munnen dårlig, hunden kan få betennelse i tannkjøttet og lettere få mye tannstein som igjen gjør at de permanente tennene kan løsne. Betennelsen kan også spre seg til kjevebenet og gjøre dette svakere. Retente melketenner gjør også at det blir for liten plass til de permanente tennene slik at disse kan bli feilstilte. Tannproblemer er smertefullt for hunden og kan gi livsvarige problemer.