Spolorm

Hva er spolorm?
Spolorm er utberedt over hele verden og er den vanligste innvollsparasitten hos norske hunder. Det finnes to typer spolorm hos hund, Toxocara canis og Toxascaris leonina. De voksne ormene er hvite, 8-20 cm. lange og 3-4 mm tykke. Utseendemessig kan de minne om kokt spagetti.

Egg skilles ut med avføringen og infektive larver utvikles i eggene. Smågnagere kan fungere som mellomverter. Når hunden får i seg egg, klekker de i tynntarmen. Larvene følger blodet via leveren til lungene der de videreutvikles før de hostes opp og svelges. Tilbake i tarmen utvikles de til voksne ormer. Noen larver kan vandre andre vegen og bli liggende i juret. Her vil de ikke utvikle seg til voksne ormer. Dersom tispen får valper vil larvene skilles ut med melken.

Hvordan smittes hunden av spolorm?
Spolorm kan smitte på fire ulike måter. I praksis smittes så og si alle valper med spolorm. – Via melk fra moren – Ved å spise egg. Hunder kan få i seg egg ved å snuse på eller spise kontaminert mat eller avføring fra andre hunder – Ved å spise mellomverter som mus eller lemen med spolormlarver – Larver kan passere livmorveggen og morkaken og smitte valpene under drektigheten

Hvordan merker jeg at hunden har spolorm?
De fleste voksne hunder får ingen eller få symptomer ved infeksjon med spolorm. Hos valper kan spolorm gi dårlig tilvekst, avmagring og i verste fall død. Av og til kan man oppdage voksne ormer i avføring eller oppkast, men i de fleste tilfeller vil ikke eier ha sett noe. For diagnose må man ta avføringsprøve og påvise egg.

Symptomer
– Går ned i vekt
– Diaré
– Oppkast
– Hoste
– Matt pels
– Flass
– Forstoppelse

Er spolorm farlig for hunden?
Spolorm hos voksen hund anses som ufarlig. Hos unge valper kan spolorm bli alvorlig, men de fleste oppdrettere behandler valpene jevnlig.

Kan hundens spolorm smitte mennesker eller andre dyr?
Ja. Katt kan også fungere som endevert. Smågnagere som mus, rotter og lemen kan fungere som mellomverter. Også mennesker kan smittes og vil da fungere som mellomvert. Det betyr at larvene ikke vil utvikles til voksne ormer. Det er som regel barn som smittes ved å få i seg egg fra jord, sand, etc. Ved håndtering av hundeavføring er det viktig med god håndhygiene. Hunden kan ha egg i pelsen, men det er svært sjelden mennesker smittes ved å klappe hunden. De fleste mennesker som smittes vil ikke få noen symptomer og larvene dør atter hvert av seg selv. I noen tilfeller kan larvene følge blodårene til indre organer. I sjeldne tilfeller kan larvene forårsake blindhet.

Hvordan behandles spolorm?
Det finnes mange ulike preparater mot spolorm. Valper bør behandles jevnlig. Det er vanlig at valpene blir behandlet av oppdretter når de er 2, 4, 6 og 8 uker gamle. Tispen bør behandles samtidig som valpene. I perioden valpen er 2 – 6 måneder gammel er det anbefalt å behandle hver 4 -6. uke. I Norge skal man sende inn avføringsprøve og påvise egg før hunden behandles. Denne regelen fungerer ikke så godt i praksis siden det ofte blir omstendig og kostbart for eier. I andre land anbefales det å behandle voksne hunder mot spolorm 1-2 ganger årlig. Eksempler på preparater som brukes er Banminth, Interceptor, Milbemax, Panacur, Procox, Profender, Veloxa, Welpan, m.fl.