Urinveisinfeksjon (blærekatarr)

Definisjon og årsak
Urinvegsinfeksjon er nokså vanlig på hund. Tisper rammes oftere enn hannhunder. Eldre hunder rammes oftere enn yngre. Bakterier kommer som regel inn via urinrøret. Det kan være bakterier som finnes naturlig på hundens slimhinner eller bakterier fra avføring. De vanligste bakteriene ved urinvegsinfeksjon er stafylokokker, E. coli og Proteus. Også streptokokker, Klebsiella, Pseudomonas, m. fl. kan forårsake urinvegsinfeksjon. Urinvegsinfeksjon kan som hos menneske, komme som følge av kaldt og vått vær der hunden har sittet på bakken. Dersom hunden får urinvegsinfeksjon flere ganger bør man undersøke om det kan være en underliggende årsak. Tilstander som gir sukker eller høy pH i urinen predisponerer for urinvegsinfeksjon.

Eksempler er
– Diabetes
– Cushing
– Urinstein
– Får ikke tømt blæren ordentlig
– Polypper i blæren
– Skader

Symptomer
– Tisser lite og ofte
– Prøver å tisse uten at det kommer noe
– Tisser inne
– Vond lukt av urinen
– Blodig eller grumsete urin
– Buksmerter

Diagnose
For å stille diagnosen trenger man en urinprøve. Denne skal undersøkes så fersk som mulig, helst innen en halvtime. Det kan også være nødvendig å sende urinen til dyrkning for å se hvilken bakterie det dreier seg om og hvilke antibiotika som fungerer best.

Behandling og prognose
Ved en enkel urinvegsinfeksjon får hunden antibiotika og blir som regel helt frisk etter 1-3 uker. Det er viktig å ta ny urinprøve før kuren avsluttes for å unngå at infeksjonen blusser opp igjen. Hunden blir ofte mye bedre etter bare et par dager, men det kan fremdeles være bakterier igjen. Prognosen ved en enkel urinvegsinfeksjon er god. Dersom det finnes underliggende årsaker må disse også behandles. Vitamin C er gunstig for å senke pH i urinen. Det finnes mange ulike kosttilskudd til hund.