Hvor lenge før fødsel synker kroppstemperaturen hos hund?

Spørsmål:
Jeg har en west highland white terrier som er drektig på dag 50. Når bør jeg begynne å måle kroppstemperaturen? Hvor lenge før fødsel synker den og når stiger den igjen?

Svar:
Det er viktig å følge med på kroppstemperaturen til tispen de siste 5 dagene før forventet fødsel. Hunder er drektige i 63 +/- 2 dager, så for å være på den sikre siden, kan du begynne å måle temperaturen på dag 56.

Temperaturen bør måles minst 4 ganger daglig og enda oftere når den begynner å endre seg. Normal kroppstemperatur hos hund er 37,5 – 39,2 °C.

12 – 36 timer før fødsel synker temperaturen til under 37,5 °C

I dagene før fødselen er det vanlig at temperaturen svinger mellom 37,5 – 38,5 °C, av og til noe lavere. 12 – 36 timer før fødsel synker temperaturen til under 37,5 °C, hos noen helt ned mot 36 °C. Etter dette temperaturfallet starter som regel fødselen i løpet av 12 timer, men hos noen kan det ta opptil 1,5 døgn. Hos tisper med kun én valp kan temperaturfallet være nesten usynlig. Under fødselen stiger temperaturen opp mot 39,5 °C og kan holde seg så høyt noen dager etter fødselen uten at det er unormalt.

Les også: drektighet hos tispe