[bt_bb_section layout=»boxed_1200″ lazy_load=»yes» show_video_on_mobile=»»][bt_bb_row][bt_bb_column lazy_load=»yes» shape=»inherit» border=»» width=»1/1″][bt_bb_text]

Spørsmål:
Min hund har fått akutt pankreatitt, og har vært inne på Oslo Veterinærhøgskole i 3 dager. Hun går nå på intestinal low fat og provit tørket bukspyttkjertel. Det jeg lurte på var om det var noen godbiter/tyggeben jeg kan gi henne? Har ikke planer om det med det første naturligvis, men når hun er bedre.

Svar:
Akutt pankreatitt er en betennelse i bukspyttkjertelen. Bukspyttkjertelen produserer enzymer som brytere ned fett, proteiner og karbohydrater og er avgjørende for en normal fordøyelse. Akutt pankreatitt krever som regel innleggelse med tett oppfølging og behandling hos veterinær slik du beskriver. Den første tiden vil som regel hunden ikke få noe å spise i det hele tatt. Når man begynner å tilby mat, gir man et spesialfôr som inneholder lite fett og er lett fordøyelig som f.eks. Royal Canin intestinal low fat.

Hvis hunden kommer seg etter den akutte pankreatitten er det vanlig å fortsette på spesialfôr minimum flere uker. Når man evt. kan gi hunden annen mat avhenger av hvert enkelt tilfelle. Hunder som har hatt pankreatitt skal generelt få et lettfordøyelig kosthold med lite fett og høy kvalitet på råvarene. Unngå produkter som er tungt fordøyelige, f.eks. fiber. Det er også ekstra viktig at disse hundene ikke blir overvektige eller slankes hvis de allerede er det. Når hunden blir klinisk frisk kan man som regel blande inn visse råvarer hvis eier ønsker, men det er viktig å snakke med veterinæren din om dette før du gir hunden noe annet enn spesialdietten.

Eksempler på råvarer som brukes til hunder som har hatt pankreatitt:
– Kokt, ukrydret kylling- eller kalkunkjøtt uten skinn
– Kokt kaninkjøtt uten skinn
– Mager fisk (f.eks. torsk)
– Tørket hjerte, lever eller nyre av storfe (små mengder)
– Kokt, hvit ris
– Kokt potet
– Kokt squash
– Kokt brokkoli
– Yoghurt med lite fett/mager
– Cottage cheese med lite fett/mager
– Eggehvite

Mange av de vanlige godbitene til hund som tyggeben, griseører o.l. inneholder mye fett og skal ikke gis til hunder som har hatt pankreatitt.

[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]