[bt_bb_section layout=»boxed_1200″ lazy_load=»yes» show_video_on_mobile=»»][bt_bb_row][bt_bb_column lazy_load=»yes» shape=»inherit» border=»» width=»1/1″][bt_bb_text]

Spørsmål:
Jeg har ei pratzky kysarik tispe på litt over 3 år. Hun ødela kneet sitt da hun var 8 måneder. Hun mista da all muskelmasse i hele foten og vi måtte trene hun opp igjen. Veterinær sa da at det var ikke stort vi kunne gjøre med dette og en operasjon ikke var vits da det kom til og skli ut igjen. Men så lenge hun ikke led og hadde smerter så fikk det bare være. Nå etter 2 år har hun de siste 6 månedene fått mer problemer med foten. Kneet er dobbelt så stort, hun halter mer og maserer vi det får hun vondt. Hun har også hatt en del oppkast disse 2 årene. Ikke noe fast noen ganger bare en gang om dagen i et døgn, noen ganger i 3 døgn, men så kan det gå alt fra en uke til måneder til neste gang. Siste måneden har hun begynt å røyte masse og hele tiden. Dette er ikke noe som er likt henne når hun i røyteperioder har røyta lite. Så har hun blitt mattere i pelsen. Hun har også begynt å skjelve mer enn normalt.

Svar:
Her høres det ut som det er mer enn ett problem. Det er vanskelig å gi konkrete råd om kneet uten å vite hva slags skade det var snakk om. Noen av de vanligste kneproblemene hos små hunderaser er patellaluksasjon (løse kneskåler) og skader på korsbånd hos de større rasene. Nå når kneet nå er dobbelt så stort og hunden har smerter, er det tydelige symptomer på at det er en aktiv betennelsesreaksjon i kneet. Du bør få undersøkt kneet så raskt som mulig hos veterinær (jeg ville nok dratt direkte til en ortoped). Utifra det du skriver trenger hun antagentligvis smertestillende og betennelsesdempende umiddelbart. Videre vil jeg tro det er nødvendig med røntgen og kanskje også MR eller CT for å vurdere videre behandling av kneet. Hunden din er ennå ung og det er viktig å starte riktig behandling før det blir kroniske forandringer i leddet. Skjelvingen er trolig også pga ubehag/smerter.

Oppkast og matt pels vil jeg tro ikke har noen sammenheng med kneet. Innvollsorm, forallergi, kronisk bukspyttkjertelbetennelse, mm kan gi slike symptomer.

[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]