Sliter med å få valpen stueren

Spørsmål:
Vi har en 9 uker gammel valp som vi jobber med å få stueren. Om dagen er hun ute hver 2. - 3. time, om natten hver 3. - 4. time. Noen ganger får vi henne ikke til å tisse ute, isteden tisser hun når hun kommer inn igjen.. Synes også hun sover mye på dagen og lite på natten. Er dette ok eller bør vi prøve å holde henne våken mer på dagtid?

Svar:
Valper må tisse hver gang de har spist, sovet eller lekt. Sørg for å ta henne ut så fort som mulig etter noen av disse aktivitetene. Det er som regel lettest å få valper til å tisse på gress. Dersom du bor slik at det er langt å gå til gress, kan man evt, kjøpe en bit med kunstgress å legge på bakken utenfor. Hvis hun fortsatt ikke vil tisse ute må man rett og slett gå litt lengre tur , så tisser hun til slutt.

Hvis det er slik at hun tisser ute og likevel tisser med en gang hun kommer inn, kan dette være et tegn på urinvegsinfeksjon. Ved mistanke om dette må man ta en urinprøve som analyseres hos veterinær. Urinvegsinfeksjon er ganske vanlig på unge tisper.

Når det gjelder soving bør du la en så ung valp sove på dagtid hvis hun vil det. Når det nærmer seg leggetid er det lurt å trene litt med hunden. Tren på sitt, dekk, bli, kom eller andre ting der hunden må bruke hodet. Da blir de ganske raskt slitne og sover bedre. Hvis hun våkner på natten kan du gjøre dette igjen for å lettere få henne til å sovne igjen. En del valper sover bedre i bur eller på avgrenset plass slik at de ikke kan begynne å gå rundt på natten.