Tispe slår seg ikke til ro etter fødselen

Spørsmål:
Jeg har en Beagle som fikk valper for 2 og 3 dager siden. (Ikke planlagt graviditet) Var en del komplikasjoner med fødselen. Den første var dødfødt, nummer 2 kom kjapt, og den siste måtte vi få sprøyte av dyrlegen for å få ut. Den var veldig svak og klarte ikke drikke selv den første tiden. Og tispa avviste den, da hun nok skjønte den ikke var helt frisk. Men nå har hun byttet om litt på det. Og lar ikke den andre valpen få spise mer enn 3 sekunder, så vi må da mate denne selv. Hun går stressa rundt i hele huset. Leter hun etter den dødfødte?
Og ett par ganger om nettene, så tar hun den ene valpen å bærer i munnen, mens hun kviner, rundtom i hele huset. Akkurat som om hun vil gjømme den. Men kommer tilbake med den. Hundene har sin egen store plass med tepper, men tispa nekter å ligge der. Og har lagt seg tilrette i sofaen med valpene. Tispa har separasjonsangst, er det derfor? Jeg har skjønt at tispa skal få ligge der hun vil, så i sofaen ligger de. Tispa kviner til tider og rister i låret. Det skjer som oftest om natten. Hver eneste natt.. har vært til dyrlegen 2 ganger. Vi fikk en sprøyte antibiotika, som hun sa vi kunne hente, å sette den selv. Og noen smertestillende. Å dele ut sprøyter sånn, er vel ikke helt lov vel?

Svar:
Det kan høres ut som fødselen kom litt brått på tispen også. Er det en ung hund? Man bør gjøre istand valpekasse i god tid (minst 1 uke) før fødsel slik at tispen får tid til å slå seg til ro og føle seg trygg her. Dersom eier ikke er klar over at hunden er drektig og fødselen kommer overraskende, er det forholdsvis vanlig at tispen blir rastløs, flytter på seg, ikke tar seg tilstrekkelig av valpene, etc. Tviler på at hun leter etter den døde valpen ut i fra det du forteller.

Ble det tatt røntgen for å forsikre seg om at det ikke var flere valper igjen? Og kom alle morkakene ut? I noen tilfeller kan tispen få livmorbetennelse i etterkant av fødsel. Det er derfor viktig å følge med på allmenntilstanden og måle temperatur (37,5 – 39,2ºC er normal temperatur hos hund).

Dersom ikke tispen lar valpene die må man gi morsmelkerstatning. Prøv å lufte henne kort og ofte. Sprøyten hun fikk hos dyrlegen for å få ut siste valpen kan gi ubehag som kramper i livmoren og kvalme. I de fleste tilfeller slik du beskriver går det seg til etter noen dager, men noen tisper kan få fødselsdepresjon nesten som hos oss mennesker.