[bt_bb_section layout=»boxed_1200″ lazy_load=»yes» show_video_on_mobile=»»][bt_bb_row][bt_bb_column lazy_load=»yes» shape=»inherit» border=»» width=»1/1″][bt_bb_text]

Det er en kjent sak at valper tygger og biter på alt de kommer over. Unge hunder bruker munnen, tungen og det å bite på ting for å utforske verden rundt seg. De fleste vokser dette av seg etter tannfelling, men noen sliter med å bli kvitt denne uvanen. Her er noen tips til frustrerte hundeeiere med ødelagte sko og møbler.

Tannfelling
Det vil klø i tennene når hunden feller melketenner. Tannfellingen starter når hunden er ca. 4 måneder gammel og varer til hunden er ca. 7 måneder. Det er lurt å gi hunden gummileker, tennisballer, tyggeben ol. i denne perioden. Det gjør at hunden får tilfredsstilt behovet for å klø i tennene samt at løse melketenner faller raskere ut.

Utelukke medisinske årsaker
Hvis hunden fortsetter å bite på alt mulig etter tannfelling er det viktig å utelukke at det er noe som plager hunden. Hos de minste hunderasene er det ikke uvanlig at noen melketenner ikke faller ut som de skal. Dette kan føre til ubehag i munnen og dermed mer tygging. Ofte er det hjørnetennene i overkjeven som sitter igjen, men det kan også være andre tenner. Det finnes også andre helseplager som kan gi økt biting, f. eks innvollsorm.

Slit ut hunden
Valper er som regel svært aktive. Fysisk og mental trening er viktig for å få en harmonisk og rolig hund. Er hunden understimulert er det vanskelig å få den til å slutte å tygge på ting.

Vær konsekvent
Dersom bitingen/tyggingen blir for voldsom, kan du leie hunden til sengen eller buret sitt. Ikke kjeft på hunden, bare lei den bort til sengen/buret. Hver gang hunden begynner å bite gjør du det samme. Hunder er flokkdyr og vil være sammen med oss. Hunden synes det er kjedelig å være i sengen alene og etter hvert vil den forstå at den kan være sammen med oss så lenge den ikke tygger på ting. Dette er en positiv læringsmetode som fungerer godt på de fleste, men den krever at man er konsekvent.

Ta bort fristelsene
I huset finnes mange fristelser for hunden. Det er lurt å fjerne løse ting som sko, klesplagg, toalettsaker, garnnøster, julepynt, barneleker og annet uønsket hunden kan få tak i. Skinnprodukter lukter godt for hunden og er ekstra utsatte. Det finnes ulike smaksprodukter med bitter smak som er laget for hunder. Disse kan sprayes/smøres på ting du ikke vil at hunden skal bite på.

Gi hunden sine egne leker
Det er lurt å ha et utvalg av hundeleker som hunden synes er interessante.

Gjør buret til et trygt sted
Det kan være lurt å lære valper å sove i bur. På den måten lager man et trygt sted for hunden der den ikke kan ødelegge noe om natten eller hvis dere skal ut av huset en tur. Å binde hunden vil i de fleste tilfeller gjøre hunden frustrert og få den til å tygge på bånd, bordben og annet som er innenfor rekkevidde.

[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]