Spørsmål:
Jeg har en portugisisk podengo i den minste størrelsen. Den er nå 10 mnd og har nå begynt å tygge på ting i huset. Vi har prøvd bindetrening for å roe den ned, den roer seg da, men når den kommer seg løs begynner den igjen. Den er også veldig opptatt av katten vår og løper for å lete etter denne for å leke, men dette har den alltid gjort.  Er dette en fase som vil gå over, eller burde man gjøre noe spesielt for at dette ikke blir varig atferd?

Svar:
Unge hunder bruker munnen og det å bite på ting for å utforske verden rundt dem. I tillegg vil det klø i tennene når hunden feller melketenner. Når hunden er ca. 7 måneder er den ferdig med tannfellingen så man kan ikke skylde på det i deres tilfelle. 10 mnd. er en alder der mange hunder er i puberteten. I denne fasen er de gjerne litt ekstra trasse, akkurat som tenåringer. Siden hunden fremdeles tygger på ting, tror jeg ikke det vil gå over av seg selv. Her er noen tips:

Utelukk medisinske årsaker
Det er viktig å utelukke at det er noe som plager hunden som gjør at den biter på ting. Hos de minste hunderasene er det ikke uvanlig at noen melketenner ikke faller ut som de skal. Dette kan føre til ubehag i munnen og dermed mer tygging. Ofte er det hjørnetennene i overkjeven som sitter igjen, men det kan også være andre tenner. Det finnes også andre helseplager som kan gi økt biting, f. eks innvollsorm.

Les også: Melketenner som ikke faller ut

Tren med hunden
Podengoen er en aktiv rase. Fysisk og mental trening er viktig for å få en harmonisk og rolig hund. Er hunden understimulert er det vanskelig å få den til å slutte å tygge på ting.

Ta bort fristelsene
I huset finnes mange fristelser for hunden. Det er lurt å fjerne løse ting som sko, klesplagg, toalettsaker, garnnøster, julepynt, barneleker og annet uønsket hunden kan få tak i. Skinnprodukter lukter godt for hunden og er ekstra utsatte. Det finnes ulike smaksprodukter med bitter smak som er laget for hunder. Disse kan sprayes/smøres på ting du ikke vil at hunden skal bite på.

Gi hunden sine egne leker
Det er lurt å ha et utvalg av hundeleker som hunden synes er interessante.

Begrens plassen
Å binde hunden vil nok ikke hjelpe. Det kan være lurt å lære valper å sove i bur. På den måten lager man et trygt sted for hunden der den ikke kan ødelegge noe om natten eller hvis dere skal ut av huset en tur. Hvis man ikke ønsker å ha hunden i bur er det lurt å begrense plassen når hunden er alene. Ha hunden f.eks i gangen hvis dere skal ut av huset. Urolige hunder faller gjerne fortere til ro om de ikke kan bevege seg fritt i hele huset.

Håper dette er til hjelp. Når det gjelder å løpe etter katten kan det være vanskelig ettersom podengo er en jakthund og det ligger i rasens natur. Imidlertid bruker katter selv å si fra når de får nok og da lærer hunden fort.